неделя, 3 март 2013 г.

Разни започващи ремонти и едни дробчета с лук



В малкото кралство настъпил нов период от развитието му – дошла годината на строежите и ремонтите...Роднините на кралицата строяли, милият крал правел мини ветрогенератори и въздушни слънчеви колектори, така, че градината можела да конкурира ветро-парковете в Каварна, а кралицата творяла...И тук възникнал основният проблем – по принцип кралицата била много съвестен и отговорен тип що се отнасяло до работа и ангажименти, но в личен план тя била абсолютно хаотично създание и имала много хобита или по друг начин казано тя обичала да майстори разни джиджавки, да си прави бижута, да плете, да рисува, да свири на китара и т.н. Затова често по пода под краката на милия крал и малката принцеса хрупали мъниста, търкаляли се кончета и кълба прежда, не си разтребвала боите и картоните и прочие. Лека полека между кралицата и краля назрял конфликт относно разтребването, докато накрая кралицата след дълги размишления взела едно много мъдро и важно решение – да си направи хоби център в празната мансарда. Речено-сторено...И както всеки знае, в едно празно жилище се започва с обзавеждането на банята, защото в крайна сметка като е гарга поне да е абсолютно рошава. 


Всякаква прилика със споменатите тук лица е случайна и неволна

Ето защо кралицата съвестно обиколила всички магазини за плочки и санитария в кралството, така че в края на седмицата имала чувството, че главата й е придобила формата на фаянсова плочка. Накрая тя попаднала в един много хубав дюкян с изключително мили търговци, които дори и предложили да й направят 3D модел на банята с избраните плочки и други нещица. Кралицата изпаднала във възторг и гордо с плана в ръка се прибрала в двореца. След вечеря тя съобщила на краля, че иска да му покаже нещо много, ама много хубаво и му връчила планчето, под което била написана и скромната сума за цялостното обзавеждане на банята с големина 5 кв.м. Кралят разгледал всичко внимателно, но в момента, в който видял мъдрещите се на края на страницата цифри, леко се облещил, възкликнал, даже май и косата му се изправила, посочил с пръст и погледнал въпросително кралицата, която точно в този момент си навивала на пръста кичур от косата, реела поглед из стаята и усърдно се стараела да не поглежда към милия крал. „Ако това е това, за което си мисля, ще трябва да станем вегетарианци поне за година и да лишим кралството от всякакви други инвестиции и прищевки!” – „Е, миличко, леко драматизираш нещата...” – отвърнала меко кралицата и извадила възможно най-тъжно чаровния поглед, на който била способна. В стаята настъпила напрегната тишина...Даже се чувало пърхането на крилата на една случайно влязла муха...”Много е...” – „Ами, не е малко, ама пък ще стане много готино....” – „Много е!” – „Ами тогава няма да мога да си пренеса нещата, защото няма да имам тоалетна!”. И точно това било ключовото изречение – при мисълта за продължаващия хаос и риска за прекратяване на мира и разбирателството в кралството, кралят с много дълбока въздишка склонил. О-йе! Кралицата му се метнала хилейки се на врата и му ударила една голяма целувка, след което весело тананикайки си започнала да си опакова джунджуриите за преместването.

А относно днешната рецепта – миналия път писах за едно съвсем семпло сосче по рецепта на мама, което днес реших да приложа и към пържени пилешки дробчета и се получи доста добре. Та ето какво ни е необходимо:

Пилешки дробчета – вие решете дали голяма или малка опаковка
3-4 глави лук
50 мл сухо червено вино
2 ч.л. горчица
1 с.л. мед
1 с.л. ябълков оцет
Малко магданоз


Дробчетата се изчистват и изпържват – може предварително да ги оваляте и в брашно, ако желаете. След като се изпържат ги изваждам с решетъчна лъжица и ги оставям захлупени в тенджерка. В същата мазнина задушавам нарязания на тънки полумесеци лук, след това махам капака и прибавям останалите съставки, които всички заедно предварително съм разбъркала в отделна купичка. Добавям и нарязания магданоз и оставям да се запържва още няколко минути. Накрая изсипвам лука върху дробчетата и разбърквам добре. За гарнитура – картофени кюфтета. Това е!



9 коментара:

  1. Много увлекателно четиво с леко намигване ни предложи отново, Ди! Тотален телепрезенс!!! :)) Благодаря :)
    А що се отнася до дробчетата, то тук съм абсолютна невежа, признавам, но пък изглеждат доста вкусно с този лучец. Да не забравяме и другите две нещица (не чушлетата :)) вдясно, коите освен да гадая какво е, с кеф бих набола на една вилица, пък може и с пръсти да ги подкарам :))

    И честит 3-ти март! Както каза една госпожа преди малко по тв-то - 1300 години от освобождението на България blink :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инка! А за дробчетата - аз купувам охладени на Градус, защото са почти изчистени и цялата работа става доста бързо, пък и досега съм доволна от техните продукти. Двете неща вдясно са картофени кюфтенца със сиренце (-:
      Хубава и усмихната седмица!

      Изтриване
  2. Просто се чудя как не съм попаднала на това прекрасно място при цялото ми обикаляне из кулинарното блогопространство. Очарована, възхитена и изпълнена с много топлина съм от 20 минутното ми ровичкане тук. И тъй като тази вечер няма да ми остане време да изчета всичко, утре ще се насладя на цялото това очарование.
    Благодаря ти за удоволствието което ми доставяш!!!
    Дани.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи, Дани! Много се радвам, че блога ти харесва - добре дошла!
      Хубава седмица от мен!

      Изтриване
  3. Тотално ми напълни душата пак,Диди!
    Голяма терца си и страшно ме увличаш всеки път!
    Страхотно интро!
    А тези малките козлета са върха,толкова са сладки,ваши ли са?
    Гозбичката пак носи дъх на селски уют!
    Само да не се засегнеш на тема село,казвам го с почитание като една преживяваща с огромен кеф на село.
    Как върви ремонта,надявам се ще ни покажеш прелестното си лично кътче,нали?!
    Честити отминали празници и хубав вторник! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, Роси! Радвам се, че се веселиш покрай приказките ми (-:
      Не, козленцата не са наши, а на един комшия. Ние имаме само две мини кокошки и две макси кучета.
      А на тема село няма какво да се засягам - на мен всичко горе много, много си ми харесва и ми е готино (-:
      А за кътчето след изцепката с банята имам наложено вето за други харчове, в момента ме наблюдават като от международната банка (-: Та там проектът е дългосрочен...

      Изтриване
  4. хехе....сладурка си голяма!
    Честит празник,миличка!
    Весело да си го посрещнете и наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси за милите приказки!
      Добре изкарахме - хапнахме, пийнахме, та сме малко махмурлии днес...
      Усмихнат и слънчев уикенд!

      Изтриване
  5. Много ви благодаря за интересната статия.Ястието,което сте направи изглежда ужасно вкусно и ние правим нещо подобно , но слагаме и домати и така се получава един приятен сос около дробчетата. Снимките на тези малки ярета са чудесни.Иска ми се да имаме и ние и да си играя като с едно малко куче.Толкова са малки и сладки и не мога да разбера как им дава сърце да ги убиват по край Гергъовден.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...