понеделник, 6 май 2013 г.

Великден, Гергьовден и ярешко бутче



Прекрасно време, прекрасно настроение! Няма да остроумнича много, много, защото всичките ми клетки са настроени на абсолютно лениво-мързелива вълна, тотално отпуснати от ядене и пийване. Единствено в една мозъчна гънка, най-отдалечената и най-затънтената и вероятно най-малката, са се скътали няколко клетки-отцепници от общото пиршество, които с наставнически и поучителен глас се опитват да се правят на съвестни и много умни и да ме убеждават, че от утре горчиво ще съжалявам задето изяждам по почти половин козунак с майонеза, сирене и яйца (може да е леко шантава комбинация, ама на мен ми харесва) или пък задето вчера почти не спрях да си пълна чинията и отново успешно изиграх ролята на ламята Спаска (направо бях за Оскар). Честно казано в момента не ми пука! Да се оплакват – готино ми е, другото ще го мисля от утре. Че то как да устои човек на тия ароматни козунаци, препечени бутчета и плешки, дроб-сармички и прочие. Би било нечовешко усилие и силна проява на кулинарен мазохизъм. Така че – споко! Наслаждавам се на готиното време и спокойствието и не си затормозявам съществото с ненужни мисли за стройна фигура. Засега...От утре може и да мина на оризова диета, докато ми се дръпнат очите, което означава голямо количество ориз, като се има предвид колко големи очи имам... или да стана суровоядка...веганка...индийски отшелник на пости...ама като се знам – едва ли (-:


А иначе за рецептата – реших да ви покажа как аз спретнах вчера туй ярешко бутче или както малката беше написала на плика „бот”...имаше и някаква част „тлешка”...



Продукти:
Ярешко бутче и други крехки мръвки
5-6 моркова
4-5 глави лук
соев сос или Унисос на Маги
Малко горчица
Червен и черен пипер, сол

Бутчето и мръвките ги сварявам много добре с едно-две дафинови листа, малко сол и няколко зрънца черен пипер – обикновено ги приготвям от предния ден. Нарязвам лука на полумесеци, морковите на ивички и ги задушавам добре в тиган – под капак. Добавям и малко сол, черен пипер, магданоз и соев сос. След това изсипвам всичко в тава, слагам бутчето и мръвките отгоре и ги поръсвам с червен пипер. Намазвам ги и с горчица. Ако желаете може да добавите и още малко вода в тавата – ако обичате повече сосче. И това е – слагам го във фурната и го запичам на около 180 С, докато хване загар. 


Приятен, слънчев и усмихнат празник, момичета и момчета и честит имен ден на всички именици!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...