Дребният вирус си беше обул родопските терлици, промъкна се
тихо и подло ми удари няколко дясни крошета, уцелвайки ме в главата, ушите и
носа, след което се настани удобно и взе да се киска над засилващата се хрема,
увеличаващата се температура и сополивия нос. На следващия ден обикалях с голям
пакет носни кърпи в ръка, кашлях и можех спокойно да конкурирам Дон Корлеоне от
„Кръстникът“ и да докарам ролята по-добре (поне звуково) и от
Марлон Брандо. Също така успешно изкарах акъла на милото на два пъти в коридора
в тъмното, като рискувах да бъда преметната на пода в джудистка хватка и със
счупен врат, ако не бях изломотила нежно, дрезгаво и басово: „Мило, аз съм...”
Та, когато съм настинала ми се хапват много и определен тип неща – плодове,
след 5 минути печено прасенце, след половин час – шоколадово суфле или поне
голям тлъст шоколад със стафиди и лещници, после пак нещо солено, като например
сандвич с домашна майонеза, шунка и рохко яйце, чипс, може и торта и т.н.
Изобщо, когато мога да усещам вкуса на храната ям много, успокоявайки се с
мисълта, че имам нужда от силна храна, за да преборя оня нещастен вирус там....Та
и затова тази рецепта с телешкото си дойде от самосебе си, защото ми се пиеше
топъл телешки бульон...домашен, естествено (-:
И първото минзухарче в двора
Vitello tonnato е типично италианско предястие, произлизащо
от региона Пиемонт, като основните съставки на ястието са изстудено телешко и
сос от риба тон, а иначе варианти за приготвяне – колкото искате...Но по мое
скромно мнение точно това предястие,
колкото и елементарно да звучи и карпачото показват дали един италиански
ресторант си струва или не...В интерес на истината трябва да кажа, че в Пловдив
в ресторант Унико съм хапвала едно от най-вкусните карпачо досега, доста по-добро
от това, което съм опитвала в Милано и то в съвсем не евтини ресторанти...Но
това е друга темичка, няма да се отплесвам...Та обратно към рецептата:
Продукти:
300-400 г
телешко филе – това е за около 4 порции
Зеленчуци за супа: 1 морков, 1 малка глава лук, дръжки от
магданоз, малко целина, зърна черен пипер, 1 дафинов лист, сол
За соса:
3 с.л. майонеза, може и повече (с домашно приготвена става най-вкусно)
Една консерва филе от риба тон в собствен сос – 150 г, изцедена
3 ч.л. каперси
1-2 рибки аншоа (по желание)
Лимонов сок, сол, черен пипер, малко бульон за разреждане
Сварявам телешкото заедно с нарязаните на едро зеленчуци и
подправки до готовност, след което го изваждам и оставям напълно да изстине. Аз
сварявам телешкото много добре, но това е въпрос на вкус – в някои рецепти то
се пече на слаба температура, допълнително се маринова или се оставя леко
розовеещо – както ви харесва.
За соса – рибата тон, аншоата, каперсите и подправките се
пасират, добавя се майонезата, солта, пипера и 2-3 с.л. студен бульон за
разреждане. Ако желаете може да добавите и ситно нарязани кисели краставички,
горчица, сварени яйца или пък да разредите вместо с бульон – с бяло вино.
Накрая телешкото се нарязва на филийки и се полива със
сосчето – идеално върви с препечени филийки и бяло вино.
Надявам се това жестоко изглеждащо телешко да те е изправило на крака и вече да се радваш на минзухарчетата и да не им ръмжиш, а да им шепнеш мило;)Прекрасно предложение,Дида!
ОтговорИзтриванеДобро утро, Мъх! Да, да - оправих се...Обаче дори не можех да ръмжа, сега поне мога да говоря тихо (-: Хубава седмица!
ИзтриванеДиде,дано вече се подобряваш,този грип овърша и у нас и е доста по-неприятен от събратята си най-вече с дерящата кашлица и нестихваща висока температура.
ОтговорИзтриванеТелешкото изглежда умопомрачително,грабна ми погледа от раз!
Аз също не страдам от загуба на апетит ни от вирус,ни от летни жеги,ни от нищо... :)) .
Хубава да ти е седмицата,Диде!
Благодаря ти, Роси! Ами поотмина, обаче е голяма досада - аз както не мога да седя на едно място )-: А пък апетит май и аз почти винаги си имам - не мога да се оплача (-:
ИзтриванеИ на теб хубава и усмихната седмица!
Ех, че ме разсмя с началото:) Оздравявай, че е лоша работа този вирус:) И на мен , като съм болна, адски ми се яде ама от висчко и по много:)Чудесно и сочно ястие е станало!
ОтговорИзтриванеАбе уж отмина, ама още има някакви следи...Успокои ме, че грешката не е само при мен - имам предвид това с хапването (-: Благодаря ти!
ИзтриванеХубав и усмихнат ден от мен!