Така…Това ни е
реколтата за тази година – в цялата си красота, прелест и изобилие. Всъщност
бяха два домата, но милото снощи изяде единия така, както си беше – зелен,
зеленичък, та доматчето не доживя да бъде документирано. И поради този богат
урожай, в момента извършвам важно статистическо проучване и изследване на
зависимостта между засадените корени домати в различни ъгълчета на градината,
ежегодната реколта и разни мащабни странични величини, които влияят на
реколтата. Статистиката досега показва следните резултати:
2011 – два корена
домата, засадени по скоро принудително, защото ни бяха връчени от съседката, на
случайно място близо до входната врата. Резултат – 20-тина домата, т.е. отлично
постижение.
2012 – целенасочено
купуване на 10 корена домати – резултат
- 12 зелени домата + 1 дребен, с формата на джамина червен домат. Хм!
2013 – грижливо
засаждане на 5 корена домати, на подбрано място + редовно поливане и две
градушки. Резултат – 2 домата. Търся подходящата формула за туй статистическо
недоразумение… Мисля, че през 2014 ще се върнем на първоначалния вариант с
двата корена…
Тиквичките се оказаха
полезно и непретенциозно растение. Доволна съм – имаше много, много,
мно-о-о-о-го тиквички – за роднини, приятели и съседи, на които даже на края им
писна от моите тиквички (-:
Едногодишните ми люти
чушки, които грижливо подрязах през пролетта никнат като пощурели, а тук се
случи нещо необяснимо…нещо като тука има-тука нема. На снимката вляво, в
долния ъгъл засадих див лук…Мина известно време и лукът поникна в съседната
саксия – вдясно, което за пореден път доказва, че аз съм уникален градинар.
Милото се майтапеше и каза, че ако успея да приложа този номер в по-голям
мащаб, например с насажденията на съседката и нашите, то тогава няма да имаме
никакъв проблем с реколтата (-:
А за хапване ви
предлагам пилешко с праз, гъби и камамбер, което не е никаква сложнотия за
приготвяне.
Продукти:
Пилешки мръвчици
(може и свински)
Праз
Гъби
Сос Уорчестър
или соев сос
камамбер
Сол, черен пипер
Мръвките може да
са нарязани на парченца или пък не – както искате. Запържват се, подправят се с няколко
капки сос Уорчестър, сол и пипер и се оставят настрана. В същия тиган се
задушава ситно нарязаният праз и гъбите, докато омекнат. След това в една
тавичка се слагат мръвките, отгоре праза и гъбите и най-отгоре се подреждат
парченцата нарязан камамбер. Всичко се запича за малко на по-силна фурна,
колкото да омекне камамбера и това е. Готово!