неделя, 6 октомври 2013 г.

Зашеметяваща реколта и едно пиле с праз и камамбер



Така…Това ни е реколтата за тази година – в цялата си красота, прелест и изобилие. Всъщност бяха два домата, но милото снощи изяде единия така, както си беше – зелен, зеленичък, та доматчето не доживя да бъде документирано. И поради този богат урожай, в момента извършвам важно статистическо проучване и изследване на зависимостта между засадените корени домати в различни ъгълчета на градината, ежегодната реколта и разни мащабни странични величини, които влияят на реколтата. Статистиката досега показва следните резултати:
2011 – два корена домата, засадени по скоро принудително, защото ни бяха връчени от съседката, на случайно място близо до входната врата. Резултат – 20-тина домата, т.е. отлично постижение.
2012 – целенасочено купуване на 10 корена домати – резултат  - 12 зелени домата + 1 дребен, с формата на джамина червен домат. Хм!
2013 – грижливо засаждане на 5 корена домати, на подбрано място + редовно поливане и две градушки. Резултат – 2 домата. Търся подходящата формула за туй статистическо недоразумение… Мисля, че през 2014 ще се върнем на първоначалния вариант с двата корена…

Тиквичките се оказаха полезно и непретенциозно растение. Доволна съм – имаше много, много, мно-о-о-о-го тиквички – за роднини, приятели и съседи, на които даже на края им писна от моите тиквички (-:
Едногодишните ми люти чушки, които грижливо подрязах през пролетта никнат като пощурели, а тук се случи нещо необяснимо…нещо като тука има-тука нема. На снимката вляво, в долния ъгъл засадих див лук…Мина известно време и лукът поникна в съседната саксия – вдясно, което за пореден път доказва, че аз съм уникален градинар. Милото се майтапеше и каза, че ако успея да приложа този номер в по-голям мащаб, например с насажденията на съседката и нашите, то тогава няма да имаме никакъв проблем с реколтата (-:


А за хапване ви предлагам пилешко с праз, гъби и камамбер, което не е никаква сложнотия за приготвяне.

Продукти:
Пилешки мръвчици (може и свински)
Праз
Гъби
Сос Уорчестър или соев сос
камамбер
Сол, черен пипер


Мръвките може да са нарязани на парченца или пък не – както искате. Запържват се, подправят се с няколко капки сос Уорчестър, сол и пипер и се оставят настрана. В същия тиган се задушава ситно нарязаният праз и гъбите, докато омекнат. След това в една тавичка се слагат мръвките, отгоре праза и гъбите и най-отгоре се подреждат парченцата нарязан камамбер. Всичко се запича за малко на по-силна фурна, колкото да омекне камамбера и това е. Готово!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...