събота, 21 април 2012 г.

Фламкухен (или tarte flambée)

...е отговорът на провинциите Елзас и Пфалц на италианската пица. Разликата е, че при фламкухена тестото е изключително тънко. Защо ли? Ами защото в миналото са го изпичали преди хляба, като по този начин селяните са проверявали температурата на пещта – ако тестото бързо е почернявало, значи е трябвало да се изчака още малко, докато температурата в пещта намалее, ако на тестото му е трябвало повече време, значи е трябвало огънят отново да се разпали. Оттам и името: Flamm означава пламък, а kuchen – кекс.
У нас фламкухенът се радва на особена почит – изяжда се веднага (и от малко и голямо) и веднага се надига вой за втора и трета порция. Така, че от опит не ви препоръчвам да го предлагате за обяд или вечеря, освен ако не искате да се чувствате като в средновековен филм в ролята на селянка с боне, мятаща усърдно тави в пещта (имам предвид във фурната). В началото се чудех с какво да заместя Crème Fraîche,  Schmand или Sauerrahm (crème aigre), с които се намазва фламкухена. Ами с какво? Със заквасена сметана – и става чудно! Това със заместването на продуктите, като не можеш да откриеш правилните, е винаги въпрос на въображение и личен вкус. Така преди години, когато тирамисуто и тази пуста сьомга още не принадлежаха към българска национална кухня, дадох рецептата за тирамису на една моя леля...При следващото ми идване в БГ отидах на гости на въпросната леля, която с гордост ми съобщи: „Сега ще те черпя нещо специално!”, след което чевръсто ми сложи голямо парче сладкиш и ме изгледа очакващо:
- Е?
-?????
- Ами, това е по твоята рецепта, бе сладурче!!!!
- ?????
- Тирамисуто, бе!
- ?????
- Пробвай, пробвай!
- Ами май не е точно същото....- казах леко несигурно – сладкишът ти е с кисело мляко...., но е мнооого вкусен!
- Ами с кисело мляко е, с к’во да е...То туй маскарпоне никой не го е чувал!
- Ама ти си сложила отгоре шоколадови пръчици вместо какао!
- Нищо, нищо! Нека е по-сладичко, че то какаото, ако не му сложиш захар само горчи!
- Ама бишкотите трябваше да ги топнеш в студено кафе...-почти безсилно добавих
- А, да бе! Виж колко си е добре със захарното сиропче! А в млякото добавих и малко лимонова коричка. На всичките ми приятелки им хареса!


Такаааа....Това беше лиричното отклонение. Обратно към фламкухена! Приготвя се бързо, евтино е и не изисква особени усилия. Трябват ви:
За тестото:
-         250 г брашно
-         2 с. л. олио
-         100 мл вода, по-добре е, когато водата е топла (не гореща)
-         1 ч.л. сол
За плънката (не, плънка, ами за отгоре):
-         ок. 90-100 г бекон
-         1 глава лук
-         малка кофичка заквасена сметана
Аз не слагам мая в тестото, защото тогава вече не е фламкухен, а някакво тесто за пица. Тези мерки са горе долу за един гладен човек. Когато правя за мен и милото – използвам двойна доза. 


Всички продукти за тестото се разбъркват заедно, омесвате си тестенце, което не трябва да лепне, а да е меко и пухкаво, така че може да се наложи и да прибавите още малко брашънце, и го оставяте малко да си вземе дъх (т.е. да си почине). През това време нарязвате на тънки кръгчета или полумесеци лука и на тънки лентички бекона. Трябва наистина да са тънички! Включете предварително фурната на ок. 230 С (или ако ви е със степени – на 4). Откъснете едно парче хартия за печене, голямо колкото решетката на фурната, защото тава не ни трябва, пече се директно върху решетката. Разстелете хартията за печене и я посипете леко, ама съвсем леко с брашънце. Тестото може и да го разточите цялото – върху самата хартия - или както аз обикновено правя – късам го на парчета и примерно, ако е една доза, го разделям на две, защото по-лесно се разточва - посипвайте го с брашънце, докато точите. След това го намажете със заквасената сметана, но по-обилно, поръсете с черен пипер, рахвърляйте отгоре бекона и лука. Това е! 


Приплъзнете цялата хартия върху решетката и печете по средата на фурната за около 10-15 мин, но тестото не трябва да прегаря. Пече се доста бързо, така че го наблюдавайте. Фалмкухенът върви прекрасно както с бяло вино, така и със студена биричка. Освен това са възможни всякакви вариации на тема „Вкусно оползотворяване на остатъци от хладилника”. Може да сложите сирене, кашкавал, маслини, чушка...Може да направите и по-луксозен вариант с пушена сьомга (ей, тая сьомга, бе!) и леко бланширан спанак и т.н. Но за това в други постове!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...