Вижте какво си хванахме тази седмица!
От време на време ни навестяват мишоци, но понеже не бих
казала, че мишето гости е с размерите на миша напаст, аз категорично съм против
да се слагат отрови и затова след известни спорове и дискусии милото се съгласи
да ги пуска извън къщата…на някоя поляна. Въпреки че подобни хуманитарни
действия – тук на село – се извършват като хипер секретна операция, за да не
будим недоумение и клатене на глави у съседите. Та тази седмица си хванахме ей
туй мишле – името му е Акробат, защото скача като щуро и го пуснахме в
терариума на игуаната, която малката изпусна миналото лято в градината и която
повече не видяхме. Та сега Акробат обитава просторен апартамент – аll Inclusive,
вкл. поддръжка на имота, сламена мебелировка, напитки и отбрани сиренца (-: Сега си имаме вече две кучета, две кокошки
и едно мишле – пълна хармония!
Не е много фокусирана снимка, но мишлето се движи
супер бързо
А иначе днешната
рецепта може и да не пасва още съвсем перфектно на сезона, обаче аз почти
целогодишно си я правя в разни вариации. За първи път тоблеронов сладолед си
хапнах в Цюрих преди няколко години...в едно страхотно заведенийце на центъра,
което основно предлагаше фондю с различни сирена, така че из цялото заведение се
носеше един много задушевно-ароматен мирис. Та тогава за десерт, както казах,
си хапнахме такъв сладолед – беше уникално вкусен...два пъти си поръчах (-: И
след това някъде из нета мернах и тази рецепта, която също се оказа много
вкусна и всъщност доста лесна. Единствения проблем са количествата, в смисъл,
че и двойна и тройна доза да правя – все много бързо изчезва. Между другото
вместо с тоблерон може да използвате и обикновен шоколад или кувертюр – пак
става много готино (-:
Продукти за около 4 порции:
200 г тоблерон
200 г тоблерон
2 с.л. пудра захар
2 яйца (разделени белтьци и жълтьци)
1 щипка сол
2 с.л. захар
300 мл течна сметана
1 щипка сол
2 с.л. захар
300 мл течна сметана
Разтопявам тоблерона и го оставям леко да се охлади. Сега,
относно разтопяването на шоколад всеки си има някаква техника...предполагам.
Мен лично ме домързява да го топя на водна баня и затова сипвам в една
тенджерка малко от течната сметана и я загрявам, след което при постоянно бъркане
при вече изключен котлон добавям натрошения на ситно шоколад, докато стане една
хомогенна смес. По-нататък: в купа разбивам двата жълтъка, заедно с пудрата
захар и добавям разтопения тоблерон. В друга купа разбивам на сняг белтъците,
заедно със захарта и щипката сол и в трета купа разбивам сметаната. Като
свършат купите първо прибавям към сместа белтъците и след това сметаната – но
не бъркайте усилено, а съвсем леко, така че сместа да стои пухкава.
Накрая всичко се изсипва в подходящ съд и се оставя да престои във
фризера поне 6 часа. Аз използвам или купички, които съм покрила с прозрачно
фолио, така че след това цялото парфе да може да се извади лесно или
пластмасова кутия от сладолед (-: