събота, 16 февруари 2013 г.

Кулинарни филми



Още отсега казвам – това ще е дълго, много дълго нещо за четене и днес няма да ви надувам главите с моите щуротии (-: И понеже имам лека мания на тема филми и ако обичате да готвите и да гледате кулинарни филми и от време на време се съкълдисвате или просто имате свободно време – то тогава – моля! Четете по-нататък и гледайте...И се надявам да ви е интересно...
В началото си мислех да давам нещо като оценка на всеки филм, според моето скромно мнение, но след това реших да се огранича до малко коментари тук и там и да оставя на вас да си преценявате кой филм ви харесва и кой не...
Така...моите лични фаворити от изгледаните досега през годините филми са:





Eat Drink Man Woman (Китай/Тайван/САЩ -Yǐn Shí Nán Nǚ) – филм на режисьора Анг Лий от 1994 г. Мисля, че този филм не е много познат тук в БГ, а най-известните филми на този режисьор са „Тигър и дракон” и “Планината Броукбек”, за който получи Оскар през 2005 г. Във филма има просто уникални кулинарни кадри  и поне на мен много, много ми харесва и до момента поне това е един от любимите ми филми.







 


И американската кавър версия на горния филм Tortilla Soup (2001 г.) на режисьорката Maria Ripoll. Филмът е приятен, лек и сигурно ще ви хареса....но на мен въпреки участието на Хектор Ализондо, когото иначе много харесвам, филмът леко ми бледнее в сравнение с оригинала...Гледайте и преценете.










Другият ми любим филм е Babette's Feast (Дания, "Пиршеството на Бабет") – филм на режисьора Gabriel Axel от 1987 г., за който получава и Оскар в категорията "най-добър чуждоезичен филм". А историята, по която е направен филма е написана от Карен Бликсен (популярна и с псевдонима си Исак Динесен). Защо ви го казвам ли? Ами ако си спомняте онзи гениално романтичен и тъжен филм с Робърт Редфорд и Мерил Стрийп – „Извън Африка” – е, точно този филм е базиран на мемоарите на Карен Бликсен. Та, обратно към Babette's Feast – за мен филмът е просто гениален, още повече, че харесвам и актрисата Стефани Одран, която изпълнява главната роля.





Така-а-а-а...нататък по списъка: следващият филм, който много харесвам е „Elizabeth David: A Life in Recipes” (Анлия, 2006 г.,”Един живот в рецепти”), режисиран от James Kent. Филмът е документална драма, която проследява част от живота на известната британска кулинарна писателка Елизабет Дейвид. Много силен филм и страхотна актьорска игра на Катрин МакКормак в главната роля. Няма да изреждам книгите, които Елизабет Дейвид е написала, но филмът трябва да го гледате във всички случаи – няма да съжалявате!






И сега един малко по-различен филм – „Vatel” (Франция/Англия/Белгия, 2000 г.) на режисьора Ролан Жофе и с Жерар Депардийо в главната роля. И въпреки, че филмът е драма (аз не си падам много по драмите), точно този тук не трябва да се пропуска – невероятно пищен филм, страхотни актьори и сцени. Филмът е за последните дни от живота на френския готвач Франсоа Вател и показва невероятното великолепие, в което е живял френският кралски двор по времето на Луи XIV.



Следващите два филма в личната ми класация са, мисля познати на всички:
Единият е „Шоколад” (Chocolat, Англия/САЩ, 2000 г.). Супер готин филм и страхотна игра на цяло съзвездие от известни актьори, които много харесвам - Жюлиет Бинош, Джони Деп, Джуди Денч, Алфред Молина, Лена Улин, която е и жена на режисьора на филма Лас Халстрьом. А него откъде го познавате ли? Ами...ако си спомняте още онази шведска група ABBA...е, този Лас Халстрьом им е направил почти всичките видео клипове, както и станалия доста известен документален филм за тяхното турне в Австралия – „ABBA – The Movie”.






И другият филм е – да, разбира се – „Джули и Джулия” (Julie & Juliа, САЩ, 2009 г.) на Нора Ефрон. Мисля си, че филмът ми допада толкова много не само заради страхотната актьорска игра на Мерил Стрийп и Стенли Тучи, но и заради прекрасния сценарий на Нора Ефрон, която за съжаление почина миналата година. И ако се питате кои нейни филми сте гледали още, то това са „Безсъници в Сиатъл”, "Имате поща", както и „Когато Хари срещна Сали” (сценарий).








Последният кулинарен филм, който гледах наскоро и който също ми допадна е „Toast” (Англия, 2010 г.) на режисьорката S.J. Clarkson, която режисира основно филми и отделни епизоди за телевизионни сериали, някои от които сигурно са ви познати – „Декстър”, „Преследвана”, „Др.Хаус”, „Грозната Бети” и др. А самият филм се базира на автобиографичната книга на известния английски кулинарен писател и журналист Найджъл Слейтър „Toast: The Story of a Boy's Hunger”. При всички случаи тук трябва да отблежа, че във филма главната женска роля се изпълнява от Хелена Бонъм-Картър, така че филмът определено си заслужава гледането.

























И сега един типично романтично-женски-лежерен филм от 2001 г. „Bella Martha” (Германия, Италия, Австрия и Швейцария) на режисьорката Sandra Nettelbeck. И понеже този филм имаше и доста голям комерсиален успех, няколко години по-късно се появи и американския римейк с участието на Катрин Зита-Джоунс в главната роля – „No Reservations” („Без резервации”, 2007 г.) на режисьора Скот Хикс. Кой вариант е по-добър - вие решете...



Много симпатична и романтична е комедията с Жан Рено и Мишел Юн, която беше представено миналата година на Берлинале 2012 – „Comme un Chef” („Като готвачите”, Франция) на режисьора Даниел Коен. Заслужава си гледането и много ми хареса (-:








 

И последния, но не на последно място, филм от моята класация е анимационното филмче „Рататуи” („Ratatouille”, САЩ, 2007 г.) на режисьорите Брад Бърд и Ян Пинкава. И въпреки, че е анимационно филмче, според мен определено трябва да се гледа.





















Не съм гледала още филмите: Spanglish и Soul Food, но днес смятам да наваксам (-:
А иначе, като изгледата горните филми – ето ви още имена и на други, в които малко или много нещата пак се завъртат около готвенето и хапването:

Woman on Top с Пенелопе Круз (САЩ, 2000 г.)
Waitress (САЩ, 2007 г.)
Politiki kouzina (англ. A Touch of Spice, Гърция, 2003 г.)
Big Night със Стенли Тучи (САЩ, 1996 г.)
А ако се сещате и сте гледали още някой филм на такава тематика – казвайте, моля (-:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...