събота, 18 януари 2014 г.

Спагети със сьомга и сос „Алфредо” или сметанов сос


Обичате ли сьомга? Аз не винаги – зависи как е приготвена, а ако съм решила да си я хапвам в заведение, то съм си харесала две-три местенца под тепетата, където наистина я приготвят прекрасно. Милото, за разлика от мен, почти не я яде таз’ рибка – той обича пъстърва, няма ципури, лавраци, акули, шарани – само пъстърва.



Мъгла…а нейде долу Пловдив

Приготвянето на спагетите по този начин, всъщност е сравнително бързо и доста лесно, въпреки че аз ги правя в два варианта – за мен със сметанов сос, за милото само със сос „Алфредо”.
Продукти за 3-4:
Около 400 г спагети
200 сьомга (наистина не ви трябва повече)

За оригиналния сос „Алфредо” (за 1-2 порции):
100 г масло
100 г пармезан

За моя вариант (3-4 порции):
1 домат
Няколко стръка зелен лук
2-3 скилидки чесън
250 мл сметана
Около 150-200 г пармезан (или кашкавал)


Спагетите се сваряват, по начина по който обичате да си ги приготвяте.
Сьомгата се запържва/запича в малко олио на тиган за по няколко минути от всяка страна. Изважда се от тигана и като изстине леко се накъсва на по-малки парченца.



Моят вариант на сосчето:
След като извадя сьомгата от тигана слагам в същото олио нарязания на ситно зелен лук, нарязания на малки парченца  домат и скилидки чесън и оставям да се задушат за няколко минути. Изсипвам зеленчуците в малка купичка настрана, забърсвам тигана със салфетка, намалявам котлона и слагам сметаната и пармезана. Бъркам почти непрекъснато, докато сосът се сгъсти, а ако искате да го сгъстите повече може да добавите и малко нишесте. Накрая добавям спагетите, заленчуците и сьомгата. Разбърквам и посипвам обилно с още пармезан.

За сос „Алфредо”:
Този сос е измислен от един италиански готвач от Рим на име Alfredo di Lelio в началото на миналия век, който приготвил това сосче за неговата загубила апетита си бременна съпруга. Милото няма проблеми с апетита или други подобни, но приготвения по този начин сос много му допада, колкото и семпла да е рецептата. Та, като за начало маслото се разтопява на много слаб огън. Слагам спагетите и разбърквам добре. Добавям и малко от водата, в която са се варили спагетите и добавям постепенно пармезана, като винаги разбърквам добре. Ако трябва прибавям и още малко вода. Сосът не трябва да е воднист, а хомогенен и кремообразен. Накрая поръсвам с черен пипер и още пармезан и понеже този път спагетите са със сьомга, добавих и няколко парченца от нея. Това е!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...