Вчера ме бе налегнал великия петъчен мързел и след
напрегнатата и леко изнервяща седмица представата ми за идеална вечер включваше
студена бира, пакет фъстъци и един шоколад...а, и да изгледам поне половината
серии на третия сезон на „Добрата съпруга”. Малката я няма, аз си гледам
филмчета, милото си цъка на компютъра. Да, ама не....Към 20.30 ч едни аверчета
се обадиха, че и те се качват на вилата, та що да не се съберем и да не
заформим едно купонче.
Да, обаче на мен наистина ми бе много мързеливо, та помолих
приятелите да купят туй-онуй от града, за да не се налага да правя нищо. Всичко
хубаво – кюфтенца, саладки, пийване, обаче за мен салатите не са гарнитура.
Имам лек психологически проблем с гарнитурите – за мен това са картофи, ориз
или някаква паста, но не и салати – със зеленчуци или млечно-майонезени...Ами, значи
ми се наложи да направя нещо с картофи, а какво по-бързо от прости варени
картофи. След това им слагаш малко масълце, чубрица или млечно-чесново сосче.
Чудно!
Другият ми проблем, обаче е, че понякога не преценявам
достатъчно добре количествата, които готвя и хопала – в един момент има ядене
за половината китайски народ! Та така се получи и вчера – сварих бая голямо
количество картофки...и понеже естествено останаха недоизядени, днешната
рецепта си дойде съвсем естествено на мястото. Това са така наречените в немско
Bratkartoffeln, които
може да си ги поръчате в почти всяко заведение или по нашенски - варено-пържени
картофи.
Продукти:
Сварени с обелките картофи – най-добре от предния ден
Бекон - колкото, толкова
Стар лук, но може и зелен лук
Олио или мас
Сол, пипер
Картофките се получават най-добре, ако имате малко повече
време и търпение, защото всичко се запържва поотделно. Първо задушавам
нарязания на полумесеци лук в олиото или маста, след това добавям нарязания
бекон и оставям да се задушава, докато лукът омекне. Ако желаете може да
добавите и маааалко соев сос. Изваждаме лука и бекона и оставям настрани. През
това време нарязвам обелените картофи на тънки шайби, които след това запържвам
на порции в същия тиган, но така, че всяко картофче да си има място в тигана,
за да хванат приятен запържен цвят. Накрая връщаме в тигана лука и бекона и
леко разбъркваме още веднъж-дваж. Ами, това е!