сряда, 29 август 2012 г.

Рибена супа със сьомга


От два дни си отглеждам едно лятно грипче...Настинала съм, кашлям, кихам, очите ми сълзят и в момента употрябявам толкова носни кърпички, че мога да кандидатствам за рекламен агент на Tempo в действие, а носът ми е червен като на някое пиянде с дългогодишен стаж. Дружките ми ме усетиха и сега половината от времето прекарвам на телефона да обяснявам, че „Да, бе – добре съм...М-м-м! Не, не пия чай от лайка – гаден е!”, „Да, добре съм....нямам температура и нямам Ремантадин...Какво е всъщност?”, „Да, добре съм....не, нямам Осцилококцинум....Това лекарство ли е? Има гадно име....”. Не знам как е при вас и вашите познати, но при мен половината от женската компания са като ходещи фармакопеи (имам тайното подозрение, че са завършили задочно поне фармация), а другата половина са маниаци на тема хомеопатични лекарства и билки (като в кръжок на вещерки). Аз нито следя модните тенденции и новините от фарма-индустрията, нито се заливам с лекарства...Не слушам в момента и милото, което упорито се опитва да ме убеди да си прокарам солен воден разтвор през носа, за да ми мине хремата – да бе, как пък не! Коментар: „Ти му говориш, оно си рупа....” – „оно” в случая е моя милост – дребен рогат добитък, зодия козирог. 


Затова не се и оплаквам, пия си парацетамола, смъркам си мирно, тихо и кротко и си бачкам в къщи...Да бе – взех си болнични, ама никой не ме пита дали съм болна или здрава, та си обикалям из вкъщи с кърпичките и лаптопа, окачила съм си телефона на ухото и подсмърчайки се опитвам да давам смислени отговори на постонянно звънящия народ....

Та на общия фон и въпреки все още топлото време, на мен ми се прияде супа – и то рибешка. И да – почти винаги за такава супа си държа във фризера една-две сьомгови глави...

Продукти:
1 глава от сьомга (напълно е достатъчно за цяла тенджера супа)
1 голяма глава лук
2 моркова
2 зелени чушки
7-8 картофа
Грис
Магданоз
Сол, черен пипер



Първо изчиствам главата от хрилете и я сварявам с едно дафиново листче и няколко зърна черен пипер. След като се свари напълно я изваждам настрани – да изстине.
В отделна тенджера задушавам лука, прецеждам и добавям рибешкия бульон – сложете толкова, колкото искате – в зависимост от това колко гъста обичате супата. Добавям обелените и нарязани на парченца морков, чушка, картофи и магданоз. Докато супата се вари отделям месцето от главата. Малко преди картофите да се сварят напълно добавям рибката и гриса – колко ще сложите зависи от вас – на мен ми е вкусно с повечко. И да не забравите да разбъркате няколко пъти, защото иначе гриса става на топчета.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...