събота, 12 април 2014 г.

Ванилово парфе с амарето



Може би поради задаващите се множество празници и почивни дни в момента изобщо не ми се готви. За сметка на това, въпреки капризите на времето (онзи ден на вилата отново валя сняг), поставих нещо като своеобразен световен рекорд по засаждане на каскадни петунии, като това важи само за градския ни хабитат.  Количеството закупени чували с пръст, саксии, стойки за саксии и китки биха спомогнали значително изплащането на извънредни дивиденти на акционерите на BAUHAUS, например и въпреки тихите протести на милото към увеличаващото се количество китки (щото видиш ли той трябва да ги полива като забегна в командировка) към каскадните петунии се присъединиха и три симпатични кълбенца чимшир и две малки туи.
На вилата още не съм се развихрила, понеже част от почти декоративната ни ограда беше отнесена преди две седмици от ураганен вятър. Сега милото, след внимателно обмисляне на дизайна под моето мъдро ръководство, лека по лека я прави наново – срок на завършване – някъде около празниците, след което оградата също ще бъде окичена подобаващо от значително количество саксии и фенерчета за новия летен сезон.
И понеже, както вече споменах, ме е обзела мързеливо-пролетна фаза, ви предлагам само едно ванилово парфе – бързо и много приятно, единственото условие е да имате пресни яйца.
Продукти за около 6 купички за суфле
2 жълтъка
75 г пудра захар
250 мл течна сметана
1 ванилия (есенция)
20 – 30 мл амарето
Стафиди (но от по-мекичките)

Стафидите се накисват в амарето за около час. Понеже при мен жълтъците са пресни, аз не ги подлагам на топлинна обработка. Ако обаче нямате пресни яйца, то тогава разбийте добре жълтъците със захарта на водна баня, като водата не трябва да ври, иначе ще получите сладък омлет (-: Оставете ги да изстинат. Сметаната се разбива в отделен съд и леко се смесва с жълтъците. Прибавя се ванилията, амаретото и стафидите. Сместа се изсипва в купички, покрити с прозрачно фолио и се оставят за около 5-6 часа във фризера. Това е.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...