неделя, 3 март 2013 г.

Разни започващи ремонти и едни дробчета с лук



В малкото кралство настъпил нов период от развитието му – дошла годината на строежите и ремонтите...Роднините на кралицата строяли, милият крал правел мини ветрогенератори и въздушни слънчеви колектори, така, че градината можела да конкурира ветро-парковете в Каварна, а кралицата творяла...И тук възникнал основният проблем – по принцип кралицата била много съвестен и отговорен тип що се отнасяло до работа и ангажименти, но в личен план тя била абсолютно хаотично създание и имала много хобита или по друг начин казано тя обичала да майстори разни джиджавки, да си прави бижута, да плете, да рисува, да свири на китара и т.н. Затова често по пода под краката на милия крал и малката принцеса хрупали мъниста, търкаляли се кончета и кълба прежда, не си разтребвала боите и картоните и прочие. Лека полека между кралицата и краля назрял конфликт относно разтребването, докато накрая кралицата след дълги размишления взела едно много мъдро и важно решение – да си направи хоби център в празната мансарда. Речено-сторено...И както всеки знае, в едно празно жилище се започва с обзавеждането на банята, защото в крайна сметка като е гарга поне да е абсолютно рошава. 


Всякаква прилика със споменатите тук лица е случайна и неволна

Ето защо кралицата съвестно обиколила всички магазини за плочки и санитария в кралството, така че в края на седмицата имала чувството, че главата й е придобила формата на фаянсова плочка. Накрая тя попаднала в един много хубав дюкян с изключително мили търговци, които дори и предложили да й направят 3D модел на банята с избраните плочки и други нещица. Кралицата изпаднала във възторг и гордо с плана в ръка се прибрала в двореца. След вечеря тя съобщила на краля, че иска да му покаже нещо много, ама много хубаво и му връчила планчето, под което била написана и скромната сума за цялостното обзавеждане на банята с големина 5 кв.м. Кралят разгледал всичко внимателно, но в момента, в който видял мъдрещите се на края на страницата цифри, леко се облещил, възкликнал, даже май и косата му се изправила, посочил с пръст и погледнал въпросително кралицата, която точно в този момент си навивала на пръста кичур от косата, реела поглед из стаята и усърдно се стараела да не поглежда към милия крал. „Ако това е това, за което си мисля, ще трябва да станем вегетарианци поне за година и да лишим кралството от всякакви други инвестиции и прищевки!” – „Е, миличко, леко драматизираш нещата...” – отвърнала меко кралицата и извадила възможно най-тъжно чаровния поглед, на който била способна. В стаята настъпила напрегната тишина...Даже се чувало пърхането на крилата на една случайно влязла муха...”Много е...” – „Ами, не е малко, ама пък ще стане много готино....” – „Много е!” – „Ами тогава няма да мога да си пренеса нещата, защото няма да имам тоалетна!”. И точно това било ключовото изречение – при мисълта за продължаващия хаос и риска за прекратяване на мира и разбирателството в кралството, кралят с много дълбока въздишка склонил. О-йе! Кралицата му се метнала хилейки се на врата и му ударила една голяма целувка, след което весело тананикайки си започнала да си опакова джунджуриите за преместването.

А относно днешната рецепта – миналия път писах за едно съвсем семпло сосче по рецепта на мама, което днес реших да приложа и към пържени пилешки дробчета и се получи доста добре. Та ето какво ни е необходимо:

Пилешки дробчета – вие решете дали голяма или малка опаковка
3-4 глави лук
50 мл сухо червено вино
2 ч.л. горчица
1 с.л. мед
1 с.л. ябълков оцет
Малко магданоз


Дробчетата се изчистват и изпържват – може предварително да ги оваляте и в брашно, ако желаете. След като се изпържат ги изваждам с решетъчна лъжица и ги оставям захлупени в тенджерка. В същата мазнина задушавам нарязания на тънки полумесеци лук, след това махам капака и прибавям останалите съставки, които всички заедно предварително съм разбъркала в отделна купичка. Добавям и нарязания магданоз и оставям да се запържва още няколко минути. Накрая изсипвам лука върху дробчетата и разбърквам добре. За гарнитура – картофени кюфтета. Това е!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...