събота, 14 юли 2012 г.

Пушена пъстърва с боровинков-хрянов дип


Какво е това чудо на техниката ли? Ами това е собственоръчно модифицирана печка БАЛКАНЪ, измазана с глина и кал (бях забравила колко е гот да се цапаш в калта, без някой да ти се кара) и облепена с керемиди, на която могат да се приготвят всякакви вкусотии лятно време.



Не че нямаме съвременни кухненски уреди или шики-мики барбекю и отделно и още една външна камина за скарата, но.....след като помрънках малко и за някаква лятна печка, получих най-разхвърляното и затънтено кътче в двора (до което почти никой никога не припарва), в което можем да си играем на кухня и готвачки с малката и тази уникална конструкция + няколко пънчета на които да си слагаме тенджерите и с която да се чувствам все едно съм в цигански катун и да си бъркам и готвя необезпокоявано, когато съм на кеф. 


Основното приложение на мултифункционалната печка е над нея да се пушат разни рибоци, а докато те се пушат на котлона да къкри някакво сосче или да се варят картофи за салата, на скарата да се пекат чушки и патладжани или там каквото ми хрумне – абе с една дума абсолютно три в едно.

Не знам защо, но като видях така окачените рибоци и си направих асоциация за абстрактен полюлей.....сигурно съм се чалнала леко от жегите...

Прясно пушената рибка е нещо уникално вкусно и приятно. Е, знам че в градски условия е малко вероятно да си сложите един такъв кюнец на терасата в блока, закрепен криво-ляво с разни телове и да си направите подобна печка, но ако си имате някъде селско кътче, където пушеците от кюмбета и приготвяне на зимнини  са си нещо напълно нормално, то тогава помолете половинките си да ви помогнат и да ви скалъпят такова чудо – като им оставите свобода на действие май в повечето случаи наистина могат да сътворят от нищо нещо, а вие се сдобивате с уникална рибешка пушилня.

Днешнят вариант е прясно опушена пъстърва с боровинков-хрянов дип. Първоначално като сервирах розовата смес на масата ме посрещнаха учудено-недоверчиви погледи, последвани от плахо пробване само с върха на вилицата, смело бъркане в купичката с дипа, изяждане на цялото количество, последвано от молби и за забъркване на втора порция.

Ха! Знам си аз, че е вкусно, ама тая пуста недоверчивост, като тръгна да предлагам нещо мааалко по-различно....

По време на пушене...

Продукти:
Сурова риба – скумрия, пъстърва или сьомга, количества по ваше усмотрение
Морска сол

За дипа:
Настърган трапезен хрян (от бурканче, защото пресен не можах да намеря)
Боровинково сладко

Рибата се измива, изчиства и се слага в една тава върху морска сол, като пъхваме част от солта и в коремчетата и покриваме накрая всички рибоци с още един слой сол. Обикновено я осолявам от вечерта за другия ден, защото трябва да престои в солта поне около 12 ч. На следващия ден я измивам добре от солта и я подсушавам леко. 


Слагаме я на кукички и я увисваме над кюнеца да се опуши – поне 3-4 часа – времето зависи, обаче и от големината и вида на рибата. На скумрията например й трябва повечко време. Ако някой все пак реши да пробва този вариант, то тогава използвайте само хубава широколистна дървесина и подпалки за пушенето – в никакъв случай иглостни клонки, хартии и пр. – всичко това иначе „попива” в самата риба, а пък нали искаме да си я хапнем с кеф! А за дипа просто разбърквам хряна с боровинково сладко, както ми е вкусно. Ако имам под ръка слагам и малко заквасена сметана.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...