събота, 19 май 2012 г.

Торта с маскарпоне, сметана, кисело мляко и манго....

Вчера направих „грешка” да пусна снимката на тази торта в кулинарните форуми и до днес на обяд имах една камара съобщения с молба да пусна и рецептата. Сега, държа да уточня, че причината да не публикувам тази рецепта е, не че искам да скрия или запазя в тайна някакъв кулинарен шедьовър, а просто, защото я огелпих....и исках едва като я направя както трябва да я публикувам. В крайна сметка не искам да си руша имиджа на начинаещ кулинарен блогър и да си навлека гнева на интернет пространството, където просто гъмжи от народ, пускащ рецепти и снимки на гениално сложни или прости неща, но на такова ниво, на което би могъл да завиди не един професионален готвач...
Е, принудихте ме (-: и за това не нося отговорност за последствията...
Какво не направих както трябва ли? Ами забравих блата във фризера и той толкова се стегна, че малката си го чупеше и хрупаше като бисквитка и не сложих достатъчно захар. Но също така държа да отбележа, че въпреки това тортето се получи всъщност много вкусно.

Това са продуктите, като съм сложила при тях и допълнителната захар, която аз забравих:

За блата:
- около 260-300 г бисквити – аз слагам един пакет чаени и почти един пакет овесени бисквитки със стафиди
- почти 1 голямо пакетче меко масло (ок.200 г)

За плънката:
-    500 г маскарпоне
-    200 г заквасена сметана
-    400 г кисело мляко
-    настъргана кора от един лимон
-    сока от един лимон
-    1 консерва манго
-    2 пакетчета желатин
-    2 пакетчета ванилова захар и поне още няколко лъжици захар, на вкус

Всъщност рецептата преди я правих винаги с консерва от подсладени мандаринки – някак си най-много така ми харесваше, но естествено може да се направи и с всякакви пресни плодове – ягоди, малини, банан и т.н. Онзи ден обаче нямах време да обикалям и за това в бързината купих нещата от една квартална Била, като за моя голяма изненада на рафта с плодовите консерви имаше всякакъв избор от консервиран ананас (не знаех, че народа е луднал на тема ананас...) и една консерва с манго. Така, че си взех мангото – и между другото добре се получи – леко и приятно.

Обратно към рецептата:
Бисквитите се натрошават или в блендер или ги сложете в найлонова торбичка и ги ударете няколко пъти с чука за пържолите, след което ги смесвате с мекото масло. Ако искате може да го разтопите леко, ако искате го използвайте така. След това  намаслете формата за тортата и притиснете сместа към дъното – охладете за около половин час в хладилника. През това време разтворете желатина според указанията на пакетчето, като аз вместо вода използвах сока от консервата манго. Всички останали продукти, изброени по-горе се разбъркват добре с миксера, добавяме желатина и нарязаните парченца манго и изсипваме върху блата. Оставете добре да се стегне и охлади – поне за 3 часа...и вардете пред вратата на хладилника от дребни и не толкова дребни нашественици, които се опитват да си топнат пръстите в тортата или с малка виличка я подяждат от единия край!








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...