неделя, 3 февруари 2013 г.

Кавър версия на немския кекс „Rusischer Zupfkuchen”



Изгрев на 01.02. – без Фотошоп (-:

На този кекс не му знам точно името – на немски се казва Rusischer Zupfkuchen, на руски му викат немски кекс, а аз му казвам кекс на точки (или в случая с елхички и точки). Иди, че разбери....обаче, всъщност името може да ни е все тая, защото кексчето е просто много вкусно и адски калорично. И независимо по какъв повод съм го правила, винаги е обирал точките (откакто му хванах цаката), което е добре, защото аз не правя много много кексове...и не обичам много сладко...и когато творя нещо, то е по-скоро за малката и милото, отколкото за моя милост – абе с една дума не съм кой знае какъв сладкар. За разлика от мен, милото прави мноооого вкусни кексове и домашни хлябове и както е типично за лъвската му зодия, не пропуска да се изяви, да бъде център на внимание и да обере точките – нас дивите кози кой ни брои в калабалъка...То и без туй независимо какво съм сготвила – дали бьоф строганов или шатобриан за двама (или повече) или печено прасе, достатъчно е милото да е сготвил или да е направил някой умопомрачителен кекс или хляб и айдеее – дърпа напред и обира овациите особено сред женското население – видиш ли мъж, пък как хубаво готви, следва размяна на рецепти, горди погледи и обилна доза самодоволство. Та рекох си, че е крайно време да се вредя и аз в челните редици (-:


А иначе с този кекс ни свързва дългогодишно приятелство...Първият път, когато се опитах да го направя, беше още през студентските години и беше един от началните ми опити да се опитам да сготвя нещо сама – неуспешно...Защото кой да ти каже, че фурната не се отваря, докато кексът се пече или поне не се отваря в началото. Кексчето ми беше бухнало, едно такова хубавко, аз се радвам и отварям вратата на фурната през две минути – резултат: кексчето ми се спъхна като спукана гумена топка, а аз с физиономия като от анимационно филмче, може би „Тримата глупаци” пасва добре, седя и гледам нещастно-невярващо. От вторият път и оттам нататък се получаваше, до момента, в който реших да го направя тук в БГ и не знаех с какво да заменя немската извара кварк....и явно трябваше да импровизирам....и нищо не стана...Е, не че беше съвсем нищо – получи се някакъв полутечен кексо-пудинг... и не че не беше вкусно – пак се изяде, ама къде с лъжичка, къде с ръчичка. Та, разбираме се с тоя кекс...После един път не си прецених тавичката и той като бухна – няма спиране – пак отваряй, затваряй фурната – резултат: кекс с много странна форма – с високи загорели ръбчета, а по средата спъхнат като и аз не знам какво....


Аз обаче не се отказвам – той-упорит, аз дваж повече...Та, за опита от тази седмица – просто трябваше да се получи, защото милото имаше много работа и нямаше как да се изяви, а ми трябваше кекс за едно гости...Милото вика „Абе, недей да рискуваш! Купи нещо или пусни някакъв кекс по бързата процедура в машината за хляба и го поръси с пудра захар!, „Е-е-е, аз няма да рискувам! Не мое тъй – този път ще стане!”...ама не само трябваше да стане, а и да има приличен вкус и визия – няма да се излагаме, я! И даже рискувах директно с двойна доза, защото беше за повечко хора...И стана...вкусно, вкусничко (-:
Не се шашкайте от количеството масло – дозата е двойна и кекса го направих директно в голямата тава на фурната. Така, че ако искате да пробвате нормалния вариант – просто разделете дадените количества на две (-:


Първо пускам фурната на 165 С да се затопли и слагам 375 г масло (за пълнежа) в една тенджерка да се разтопи на слаб огън, след което я оставям да се охлади.
За тестото смесвам брашното с бакпулвера, какаото и ваниловата захар. В отделна купа разбивам с миксера 2-те яйца и захарта, след което добавям брашното. Накрая добавям и нарязаното на парченца 200 г масло и размесвам/намачквам с ръка. Застилам тавата с хартия за печенее и разточвам 2/3 от тестото върху набрашнена поврхност, така че да се покрие дъното на тавата и да се оформи малко ръбче по стените.
За пълнежа: Разбивам 4-те яйца с 200 г захар, добавям и останалите съставки и вече охладеното разстопено масло. Тази смес се изсипва в тавата и се заглажда с шпатулка или нож. От останалата 1/3 от тестото се изрязват фигурки и се подреждат върху пълнежа или просто го накъсайте на парченца и разпръснете отгоре.
Кексът се пече за около 45 минути на средната шина, но трябва да се наблюдава, за да не прегори отгоре. Когато е готов се оставя във фурната, докато изстине напълно – така се и стяга още малко. Всъщност най-добре е да го приготвите на единия ден и чак на следващия да го разрежете – така се получава най-добре.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...