събота, 5 януари 2013 г.

Празнично хапване и една тортичка за рожден ден



Весела, усмихната, късметлийска и изпълнена с много щастие 2013 г.!


Това е сурвачката, която измайсторихме с малката с подръчни материали, защото забравихме да вземем това, което искахме...та си я направихме с пуканки и люти чушлета (-:


А с какво успях да кача рекордните почти 3 кила за две седмици ли? Ами първо май трябва да започна с почти всекидневното месене на питки и хлебчета – содени, с или без сирене, кашкавал, маслини и всякакви други производни. Отделно имаше огромно количество баклави, тиквеници, баници, сладки, соленки и прочие...Ами в крайна сметка бяхме 6 човека само вкъщи, не броя приходящите гостита и нашите групови посещения напред-назад...


Хм, май всичките снимки, които направих са на оригинален фон със зелени клончета...Ама всички останали снимки, които правих на маса излязоха с доста съмнително качество - може би заради (не)скромните количества погълнат алкохол (-:
А ето и малко представителна извадка от празничното меню през отделните дни:
Пълнено пуйче с ориз и гъби, заобиколено от кисело зеле
Задушено в бяло вино зайче с гарнитура от кюфтета от леща, домати конфи и сладко от червени чушки
Печено еленско бутче с гарнитура от задушен лук и гъби, сладко от червени боровинки и картофи в масло

 Абе с една дума – голямо хапване падна...или беше плюскане...


И така изпратихме старата 2012 и посрещнахме новата 2013 година...Тоя път направо надминахме себе си с фойерверките...обаче беше много, мнооого красиво – сняг, запален огън, шампанско и супер готина компания...


И понеже не можах да спя дълго си пих кафето навън, посрещайки първия изгрев за 2013 г.
1-ви януари – станах на 38 години (-:
 

И спретнах ей туй семпло, бързо и вкусно малко шоколадово торте:
Продукти:
1 яйце
10 с.л. брашно (не препълнени)
2 с.л. какао
12 с.л. прясно мляко
7-8 с.л. захар
1 пакетче бакпулвер (10 г)
1 пакетче ванилия
1 ромова есенция

За крема:
200 г шоколадов кувертюр (55% какао)
Няколко лъжици течена сметана, ароматизирана с ромова есенция
Няколко натрошени на прах чаени бисквити
Малко смлени орехи

За блата разбивам яйцето със захарта до побеляване, след което постепенно прибавям млякото, ванилията и брашното, което предварително съм разбъркала с бакпулвера и какаото. След това изсипвам сместа във форма за торта, в която съм сложила хартия за печене, ако не използвате такава формата трябва леко да се намасли и поръси с малко брашно. Пека в предварително загрята фурна на 175 С за около 15-20 мин. Това е за блата – даже миксер не използвам (-:
Когато блатът изстине се разрязва с конец на две части, които сиропирах леко с прясно мляко, примесено с малко ром.

За крема затоплих сметаната на слаб огън, след което добавих нарязания на ситни парченца кувертюр – трябва да се бърка постоянно. Когато сместа стане хомогенна, дърпам от котлона и добавям бисквитите и орехите. Като поизстине леко намазвам едната половинка на блата, слагам отгоре и другата и намазвам обилно цялата торта с шоколада. Оставих я да престои цяла нощ в хладилника за да се стегне и сложих пред нея голяма табелка „Не пипай!!!”...




Бъдете здрави, щастливи и усмихнати!

Радвайте се на живота!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...