вторник, 3 декември 2013 г.

Пости, диети и още нещо…



Темата е актуална, нали? Сега, аз по принцип не постя и не правя диети, но за да не се повтори случката от миналата година, когато покрай двуседмичната отпуска на Коледа качих три кила и приличах на здраво, румено селско девойче, реших, че може би няма да е зле първо да смъкна някое килце, а след това по празниците, сгушени на топло да си ги кача уютно отново, което е неизбежно,  защото съм лакома (-: Та в моя кръг приятели всички са месоядни, между колегите се намират един-двама вегетарианци и един-двама, които спазват постите. За мен обаче, когато става дума за пости не е вариант да се опитваш да замениш кашкавала и млякото със соев кашкавал или мляко – това е все едно да си направиш зеленчуков джолан – нито вкусът е същия, нито нищо и пак казвам според мен такива заместители са една голяма измишльотина. Та в момента постя частично, защото ми се отдава донякъде само през седмицата. Съботите и неделите е просто недостижимо…


Натюрморт с мандарини

Обобщено дотук:
1-ва седмица, започваща от 18.11 (събота и неделя ги пропуснах)
Понеделник    как обичам мандарини…с мед също са много вкусни. Денят мина криво-ляво, вечерта можех да играя казачок от глад – изядох 1/3 от буркана с меда. Милото каза, че не е успял да спи, защото коремът ми издавал сподавено-нечленоразделни звуци, като на изпаднал в депресия.
Вторник – още по-гладно ми е! Салата от зеле с моркови и салата от спанак с кълнове + няколко маслини. Коремът ми виеше на гладно цяла нощ и издаваше обезпокояващи стонове и вопли…Няма кой да го чуе…Да се оправя сам!
Сряда – тиквички с ориз (малка кутийка – 400 г)…О-йе! Колко вкусни били тиквичките!
Четвъртък – погледът ми попада все на ядящи хора, а миризмата на банички, тутманици, пици на парче и дюнери ме удря като тукат в носа. Купих си отново тиквички с ориз. Милото коментира, че напълно ме разбира и знае, че съм железен характер, но все пак да имам милост към онова бедно хайванче – моето стомахче. Да ми направи ли една пържолка? Не! Ама знаеш ли каква ще е вкусна? И картофки ще ти запека! Добре, де…ама аз съм си купила тиквички! Нищо де, пак ще си ги изядеш…
Петък – пълнени чушки – с кайма, естествено…
Събота – ходене на гости при сборище ловци и техните половинки – майсторки в приготвянето на джоланчета, пълнени чревца, свински крачета и пача…Думите „вегетарианци и веганци” са като особени прояви за депресирано-объркани личности със странни наклонности. Групата -  обожаваща скари, барбекюта, алкохол и такива ми ти работи…Изобщо не ми мина номера с постите, въпреки че милото ме изпорти, след което в мен веднага се впериха няколко чифта очи с абсолютно неразбиращи и питащи погледи. Че съм леко шантава – шантава съм, ама чак пък постене…
Неделя – изядох си тиквичките от четвъртък, още ставаха за ядене. Милото констатира, че съм отслабнала и че малко куче с кокал можело да премине между краката ми. Това, разбира се е силно преувеличено, но действително свалих 1,5 кг. О-йе!


2-ра седмица и приключвам дотук:
Понеделник - как обичам мандарини…с мед също са много вкусни. Може би не ставам за пчела, защото сигурно щяха да ме уволнят дисциплинарно заради опустошаване на медните запаси. Коремчето е притихнало, не смее да гъкне, че току виж спрели и дажбите с мандарините.
Вторник – малееее, откога не съм яла циганска баница…постно е….айде, отиде половината бутилчица зехтин, чубрицата и типовия хляб…Леле, колко е гот да топиш залци!
Сряда – ама че съм идиот, за какво се наплюсках снощи така…Салата от моркови и зеле.
Четвъртък – тиквички с ориз
Петък – студено телешко върху препечена филийка с шайби домат и майонезено-чеснов сос + рохко яйце
Събота – закуска: пържени филийки, обяд: спагети със сьомга, вечеря – кой каквото намери, аз пак си хапнах телешко на сандвич + червено вино….24.00 ч. – излежаваме се на дивана и зяпаме филми – Абе ти не огладня ли нещо? – милото вече се е запътило към кухнята - Не, ще се пръсна….Аз ще си направя едни бъркани яйца с шунка – леко е…Аз: Тогава направи и на мен две.
Неделя – за мен малко парченце от огретена, за останалите – огретен + пилешки пържоли. Днес ще гледам да удържа фронта, че след вчерашните ескапади ми е тежко…
3-та и 4-та седмица – е, вече знаете какво се случва.


Огретен с картофи и праз
Продукти:
800 кг картофи (приблизително)
4 стръка праз (но не малките стръкчета от Билата, а големи от пазара)
3-4 скилидки чесън
100 г настърган кашкавал
2 яйца
250 мл сметана
Сол, черен пипер, индийско орехче

Нарязвам праза на ситно + скилидките чесън и задушавам добре + сол и черен пипер. Обелвам картофите и ги нарязвам на тънки шайби – около 0,5 см. Слагам ги в една тенджера с вода и когато заврат, превключвам котлона на слаб огън и ги оставам да врят около 3-4 минути. Изсипвам горещата вода и го отцеждам в гевгира. Разбивам в купичка яйцата + сметаната и добавям малко индийско орехче + сол + пипер. В намаслена тавичка нареждам картофи, след това праз, след това поръсвам с част от кашкавала и завършвам пак с ред картофи, кашкавал и всичко заливам със сместа. Пече се на 175 С за около 30 мин. Вкусно е - пробвайте (-:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...