сряда, 1 януари 2014 г.

Честита Нова Година! …и шоколадова торта с ванилов крем (-:



И така…Отново отмина една година, настъпи нова…и аз пак имам рожден ден. Този път уцелих числото 39 (-:



И ви черпя виртуално с парче шоколадова торта (-:
За блата:
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
¾ ч.ч. неподсладено какао
1 пакетче бакпулвер
щипка сол
1 ч.ч. прясно мляко
½ ч.ч. олио
1 ч.л. чист ванилов екстракт
1 ч.ч. топло кафе
2 яйца



За крема:
1/3 ч.ч. захар
¼ ч.ч. брашно
Щипка сол
1 яйце
1 ч.л. ванилия

Ганаш:
130 мл течна сметана
400 г шоколад (по избор: млечен, горчив)
1 с.л. масло

За блата:
Смесват се всички сухи съставки в дълбока купа. Разбърква се. Прави се кладенче по средата и се добавят останалите съставки, но без кафето. Отново се разбърква добре и накрая се добавя кафето и пак бъркам. Изсипвам в покритата с хартия за печене форма за торта и пека на средна шина при 175 С за около час. В началото сместа изглежда много течна…и след около половин час още е доста течна, но не се притеснявайте – след около 1 час вече всичко е както трябва. Изваждам блата от фурната и го оставям докато се охлади напълно.



За крема:
Смесвам захар, брашно и щипката сол и прибавям ¾ от ч.ч. мляко. При постоянно бъркане и на средна температура кипвам сместа и продължавам да бъркам за още около 2 минути. Махам от котлона и добавям яйцето и останалото мляко – разбърквам, връщам на котлона докато почне да ври (за около 1 минута). Махам от колтлона и добавям ванилията. Прехвърлям в купа, покривам с фолио и оставям да се охлади – най-добре за през нощта да се остави в хладилника.

За шоколадовия ганаш:
По принцип аз правя ганаша в съотношение 1:3 (сметана:шоколад) + малко масло. Начупвам шоколада, затоплям сметаната с маслото и добавям шоколада. Бъркам, докато се разтопи. Оставям да изстине за около 1 час.

Този път разрязах блата на…нещо като 2 и ½ блата…Между 1-я и 2-я сложих ваниловия крем, между 2-я и ½ шоколадов ганаш и отгоре я полях обилно с остатъка.
Това е!



И още веднъж:

Весела и щастлива Нова Година!

Да е изпълнена със здраве, много късмет и обич!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...