понеделник, 21 април 2014 г.

Сладкиш с козунак и кисело мляко



Когато се събираме по повечко народ около празници обикновено има хляб в изобилие или в случая козунаци. От петък насам, понеже всеки беше взел и по няколко козунака за всеки случай, се падат средно по 2-3 козунака на глава от обитаващите вилата. Така че за да не изпаднем в козуначен транс трябваше част от козунаците да се префасонират на нещо по-различно, в случая на един лек и много приятен сладкиш – по рецепта на майчето.

Пробвала съм сладкиша и с маскарпоне и със заквасена сметана, но вариантът с киселото мляко ми харесва най-много.

Продукти за тавичка 23 х 20 см:
Козунак
2 кофички кисело мляко
Сок от един лимон
Настъргана кора от един лимон
½ чаша захар
Пудра захар на вкус

Киселото мляко се отцежда от предишната вечер – около 18 часа. Козунакът се нарязва на филийки с дебелина около 1-1,5 см. Прави се сироп от ½ чаша захар и 1 ½ чаши вода – не го оставям да се сгъсти много, просто кипвам водата със захарта и я оставям да поври така. След това сиропът трябва да се охлади и сиропирам козунака. Не използвам целия сироп, а просто на око преценявам колко да сиропирам. Киселото мляко се смесва с лимоновия сок, настърганата кора и пудра захар на вкус. Разбърквам добре и заливам козунака. Оставям за няколко часа в хладилника, за да се изстуди добре. Сладкишчето е много приятно и вкусно.
Хубава и слънчева седмица на всички!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...