Не знам вие дали сте приготвили
лакомства за малките за Хелоуин – аз почти не успях и за да не изпадна във
временна немилост импровизирах с нещо сладко, вкусно и бързо, с което замазах
положението…така да се каже (-:
Рецептата е лесна, както е
типично за рецептите с мъфини, но за разлика от мамчето, която може да прави
перфектни заврънкулки от карамел, аз нямах време/нерви/мерак да си играя и
затова го направих на тънки хрупкави парченца. Ако обаче ви се занимава, в
засукания си вид тези мъфини се украсяват с карамелени конци и половинка
орехова ядка. Както ви се хареса!
Продукти:
300 г захар
Около 100 г орехи (счукани или на
ядки)
175 масло (разтопено, но леко
изстинало)
1 щипка сол
1 пакетче ванилия или ванилова
захар
4 яйца
300 г брашно
1 пакетче бакпулвер
200 мл течна сметана
Малко олио за фолиото
Парче алуминиево фолио
125 г захар + 5 лъжици хладка
вода се сипват в тиган и се карамелизира. Когато карамелът стане готов добавям
и орехите за няколко секунди, след което го изсипвам върху парче фолио, което
леко е намазано с олио и оставям да изстине. Половината от вече студения карамел
се натрошава на малки парченца – най-добре става като се сложи в плик и се
счука с чука за пържоли. Останалия карамел е за украсата.
Маслото + 175 г захар + щипката сол
+ ваниловата захар се разбиват с миксера. Едно по едно се добавят и яйцата, а
след това и брашното с бакпулвера и сметаната. Накрая добавям натрошения
карамел. Изсипвам тестото във формата за мъфини и пека при 175С за около 20-25
минути. Когато изстинат бодвам по едно карамелче отгоре и това е!
П.С. Забравих да напиша, че е добре с малко от разтопеното масло да се намажат предварително формичките за мъфините.