понеделник, 4 ноември 2013 г.

Карамелени мъфини



Не знам вие дали сте приготвили лакомства за малките за Хелоуин – аз почти не успях и за да не изпадна във временна немилост импровизирах с нещо сладко, вкусно и бързо, с което замазах положението…така да се каже (-:
Рецептата е лесна, както е типично за рецептите с мъфини, но за разлика от мамчето, която може да прави перфектни заврънкулки от карамел, аз нямах време/нерви/мерак да си играя и затова го направих на тънки хрупкави парченца. Ако обаче ви се занимава, в засукания си вид тези мъфини се украсяват с карамелени конци и половинка орехова ядка. Както ви се хареса!


Продукти:
300 г захар
Около 100 г орехи (счукани или на ядки)
175 масло (разтопено, но леко изстинало)
1 щипка сол
1 пакетче ванилия или ванилова захар
4 яйца
300 г брашно
1 пакетче бакпулвер
200 мл течна сметана
Малко олио за фолиото
Парче алуминиево фолио

125 г захар + 5 лъжици хладка вода се сипват в тиган и се карамелизира. Когато карамелът стане готов добавям и орехите за няколко секунди, след което го изсипвам върху парче фолио, което леко е намазано с олио и оставям да изстине. Половината от вече студения карамел се натрошава на малки парченца – най-добре става като се сложи в плик и се счука с чука за пържоли. Останалия карамел е за украсата.
Маслото + 175 г захар + щипката сол + ваниловата захар се разбиват с миксера. Едно по едно се добавят и яйцата, а след това и брашното с бакпулвера и сметаната. Накрая добавям натрошения карамел. Изсипвам тестото във формата за мъфини и пека при 175С за около 20-25 минути. Когато изстинат бодвам по едно карамелче отгоре и това е!

П.С. Забравих да напиша, че е добре с малко от разтопеното масло да се намажат предварително формичките за мъфините.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...