неделя, 30 декември 2012 г.

Нашите коледни бисквитки



Не знам как, но всъщност досега правененто на коледни сладки на фона на постоянно въртящи се коледни песни и цялата свързана с това начинание еуфория някак си ми се разминаваше през годините...


А, всъщност се получаваше до момента, защото единствено бабите уйдисват на ъкъла на малката и й правят всекидневено щрудели, сладки, соленки, тиквеници и пр. Тази година обаче се получи така, че малката ме конфронтира директно с въпроса кога-какви-и защо досега не сме правили двете коледни сладки, като при това ме наблюдаваше съвсем сериозно и сигурно се чудеше как й е убягнал този факт до момента...Ъх! Ми-и-и, добре де – ще направим, разбира се...При което явно предвкусвайки забавлението, което се задава, последваха леки писъци на възторг и подскоци във въздуха (от нейна, не от моя страна!). И по повод повода на всички близки и не толкова близки роднини, познати и приятели бяха обещани пакетчета с коледни сладки (пак от нейна, не от моя страна!) – мен в случая в ролята само на обикновен подизпълнител никой не ме и пита. 


Хм, това не го бях предвидила...Та, за да мога да си се насладя на мързела и няколкото дни отпуска и за да се избегне превръщането на кухнята във високо оборотна пекарна, работеща на три смени (но само с един човек - c'est moi) си избрах една рецепта на маслени бисквитки, които да украсим със захарна глазура. Тук трябва да вметна, че от най-ранна детска възраст съм крайно подозрителна към хранителните бои...и към всякакви други неща за украса, като перлички, цветни пръчици и прочие...Не съм чак толкова вманиачена на тема био-здравословно и т.н., но специално боичките, дори и да са безвредни, винаги са ми се стрували поради някаква причина кра-а-а-йно подозрителни. Така че за да внесем малко цвят в цялата история, добавих малко сладко от боровинки и от круша към глазурата. Мислех си за зелен цвят да сложа малко спанак, ама пък тогава нямаше да са сладки....въпреки че и това е идея – може да си направим и коледни соленки – аз и без туй предпочитам соленото и не изпадам в транс при вида на сладкиши и торти...


Та ето и нашата рецепта за коледни маслени бисквитки:

Около 350 г брашно
125 г масло
125 г пудра захар
2 яйца
1 пакетче ванилова захар
1 щипка сол
настъргана на ситно кора от 1 лимон

За глазурата:
3 с.л. пудра захар
1 с.л. лимонов сок

В една купва смесваме брашното, студеното масло (нарязано на парченца), пудрата захар, яйцата, ваниловата захар, щипката сол и накрая лимоновата кора. Всичко трябва добре да се омеси, така че да се получи гладко тесто. Ако е необходимо добавям още малко брашно, колкото поеме, така че тестото да е меко и да не лепне. След това оставям тестото, увито във фолио за около 1 час в хладилника.
На добре набрашнена повърхност разточвам на порции тестото с дебелина около 3 мм и изрязваме сладките. Подреждам ги върху тава с хартия за печене, мятам в предварително загрятата на 175 С фурна и пека за около 10 минути. Когато сладките изстинат напълно може да се украсят със захарната глазура, като както вече споменах, за да има малко цвят добавихме няколко капки сладко. Глазурата също трябва да изсъхне за около ½ час, преди да може да поставите сладките в кутия.


Това е от нас! Не е нещо сложно и кой знае какво, но си ги хрупнахме с у-д-о-в-о-л-с-т-в-и-е!

Весели празници на всички!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...