събота, 10 май 2014 г.

Салата с листа от глухарче



Покрай тези дъждове се чувствам вече като човека-амфибия или в другия случай като Тарзан в джунглата, предвид огромното количество треволяк, който избуя в градината. Хубавото в цялата история е, че аз обичам да хрупам зеленина – лапад, левурда, глухарчета, коприва, листа от липа за сърми (стават много вкусни) – всичко на практика е на една ръка разстояние – от био, по-био.
И тъй като по празниците тази седмица марулите свършиха, а ни се хапваше още зеленина, изненадах компанията със салата от листа на глухарчета, която отначало беше объркана с рукола – обаче не е! А глухарчета има бол.
И за да добиете представа, градината в момента изглежда ето така:
Не ви ли прилича на онази градина от книжката „Тайната градина”? На мен може би затова ми харесва толкова така, както си е. Това е може би единствената градина в селото, която не е изрядно окосена, подравнена, изкопана и засадена или със стройни редици домати, картофи, чушки или с лехи цветя. Нашата е естествена джунгла – хабитат за охлюви, таралежи, смоци, гъби и тайно място, където кокошките да снасят. Днес намерихме едното място с 4 яйца, но ни се губи голямото находище с яйцата от последната седмица и половина.
Та, обратно към салатата. Листата трябва да се берат, докато са малки иначе горчат. А ако са по-големи, за да се избегне горчивия вкус трябва да изрежете жилката по средата. Ако пък не ви се занимава, то тогава си купете рукола.
Салатата тук е в дългата версия – с всичките и екстра джаджи:
Картофен дресинг:
1 картоф
горчица
олио
оцет или лимон
сол, черен пипер
За салатата:
Листа от глухарче/рукола или друга зеленина
1 глава лук
малко прошуто
2-3 почти твърдо сварени яйца или както беше описано в един гурме-форум – с твърдостта на мек восък (-:
запържени в масло крутони
Първо сварявам обеления и нарязан на парченца картоф. Отцеждам водата и го намачквам, добавям олиото и лимоновия сок (оцет), горчицата, солта и пипера. Сосът е доста гъстичък и всичко е на вкус.
Задушавам нарязания на ситно лук, добавям прошутото и като се запържи леко (2-3 мин) го оставям да се охлади. Накрая нарязвам/накъсвам листата, разбърквам добре с картофения сос, лука и шунката и слагам сварените яйца, а за да е съвсем декадентско добавям и запържени в масло крутони от домашен хляб (-:
Това е!...И е много вкусно!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...