събота, 11 август 2012 г.

Огретен с макарони и сос Бешамел

Предполагам, че почти всеки, който има деца е минал през изнервящата фаза при изхранване на подрастващия вид, която започва с реплики от сорта на „Това няма да го яяяяяям!!!”, „Това не го искам!”, „Това не го обичааам!” и т.н. 

Поглед над дувара...или храсталака

При нас, слава богу, нямаше чак толкова проблеми, но направо съжалявах едната ми дружка, която трябваше да се бори едновременно с два такива екземпляра. Не знам дали и при вас е било така и не знам дали се дължи на все още неразработения и скромен речник на тази възрастова група (обикновено носят обувки с номер по-малък от 35), но независимо от нейното/моето/нашето старание да направим някаква вкусотия, с която да измамим подло подопечните, те упорито за всичко продължаваха да използват думата ТОВА. 

Няма връзка с темата – просто пример за перфектно и равномерно засаден босилек...Аз го садих (-:

"Това" можеше да е в сравнително редки случаи пиле (но, о ужас – с непрепечена кожа), пържола (не й искам тлъстото!) и почти във всички случаи е домат (в манджа), чушка (в манджа), бамя (в манджа), лук (в манджа), категорично и изцяло е изключена групата на зеленото (коприва, спанак, лапад и сие), което почти изчерпва нормалните възможности за приготвяне на някаква сравнително ядлива гозба или гарнитура. Естествено веднага ни направи впечатление, че картофи, пици, макарони, спагети и всякакъв друг вид паста някак си се вписват в допустимите храни и затова насочихме известни усилия за приготвянето на питателна храна, предимно от тези продукти, като подчертах питателна, защото имаше дискусия под мотото „защо не можем да ядем само пържени картофи?”. И така ето една рецепта, която е спечели борбата и се наложи срещу „ТОВА”:

 Кой си е изсушил много бурканчета с гъбки?

Продукти:
500 г кайма – аз използвах 300 г телешка и 200 г свинска
2 шепи сушени гъби или други, каквито имате
2 глави лук
2-3 скилидки чесън
Около 350 г макарони
моцарела или друго сирене или кашкавал
Магданоз
Босилек
Сол, черен и червен пипер

За соса Бешамел
90-100 г масло
5 с.л. брашно
3 ч.ч. мляко
Около 120 г настърган кашкавал
2 ч.л. дижонска горчица (може и друга)
Сол, черен пипер

Тук има кратка и дълга версия на огретена: при кратката запържвате всички съставки заедно, сварявате макароните и готово. При дългата гъбите се задушават с чесъна и магданоза. Отделно се задушава лука, прибавя се каймата и босилека, сол, малко червен и черен пипер (аз понеже се шматках с една бутилка бира в ръка, люснах и малко биричка към каймата) и всичко се запържва. Макароните се сваряват, след което се изсипват в достатъчно голяма тава, заедно с гъбите и каймата.
За Бешамела: Маслото се разтапя на слаб огън, след което при постоянно бъркане се прибавят 5-те лъжици брашно. Изсипвам двете чаши мляко и като бъркам от време на време, оставям сосчето да кипне. Добавям постепенно и третата чаша мляко. Разбърквам, слагам горчицата, сол и пипер на вкус и накрая добавям и настъргания кашкавал. Като се разтопи – дърпам от огъня.

Изсипвам соса върху макароните, слагам отгоре нарязаната на парченца моцарела и запичам при 200 С за около 20-25 мин.

Все още не съм решила загадката как да изкараш порция паста фотогенична, но мога да ви уверя, че е мнооого вкусно!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...