петък, 13 април 2012 г.

Картофени палачинки със зелен лук

Рънътъ праи борбътъ или как си вкарах автогол с тези картофени палачинки
.....защото откакто ги направих се превърнаха в последен писък на кухнята и сега вече почти не питам „Какво искате за гарнитура?”, защото отговорът е така или иначе един и същ и в крайна сметка се получават пържоли с палачинки, дроб с палачинки, наденици с палачинки, КАКВОТО И ДА Е МЕСО с палачинки (за разнообразие, че отдавна НЕ си правила!). 



Рецептата е малко едно към гьотере и търпи почти всякакви импровизации и изменения:
Продуктите са следните: около 400 г сварени картофи - може да са варени обелени или да се обелят след сваряване – по желание на клиента, ½ ч.ч. брашно, 2/3 ч.л. бакпулвер, ½ ч.л сол, 200 г сирене, 2 стръка зелен лук, малко магданоз, 1 голямо или 2 малки яйца, ¼ прясно мляко, ½ ч.л. сол, пипер.
Картофите се настъргват на средно едро, лукът се нарязва на тънки кръгчета, пожелание можете да настържите и малко чесън. Солта, брашното и бакпулверът се смесват в купа. Чукваме яйцето, прибавяме прясното мляко и добре разбъркваме с телта. Добавяме черен пипер, натрошаваме сиренето и прибавяме и зеления лук. След това изсипваме и настърганите картофи и нарязания на ситно магданоз. Сместа става като консистенция подобна на тази за картофените кюфтета, но по-течна.... ??? Не знам как да я опиша - мисля, че е въпрос на правене - един/два пъти....


Загряваме малко масло или олио в тигана и изсипваме по една супена лъжица от сместа, като си помагаме с втора намазнена с олио лъжица, с която леко ги притискаме към тигана и запичаме от всяка страна за по 3-4 минути. Понеже първият път, когато ги правих, не успях да ги обърна много лесно, си сложих в една чинийка малко брашно и преди да изсипя сместа от лъжицата в тигана, я поръсвах с брашънцето като с пудра захар. Но след първите няколко им хванах цаката ... Така...Внимателно обръщаме палачинките и пак леко ги притискаме към тигана – запичаме за още 3-4 минути.
Тук, на тази снимка, картофените палачинки са придружени от свински езичета, препечени с масълце, червен и черен пипер.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...