петък, 21 декември 2012 г.

Предколедно нямане на ток


Тъй като и мен най-накрая ме хвана предколедно настроение и даже си взех полу-отпуска (защото мислех и да поработвам по малко), с милото във вторник се качихме на вилата – хем да пооправим малко за задаващите се гостита и да разчистим след гостито от миналата седмица, хем да си изкараме някой друг ден насаме, по ергенски (-: 


Всичко беше намислено много гот до момента, в който отново във вторник (18.12) вечерта токът спря. Е, чудо голямо – не е за първи, нито за последен път! За тези случаи сме си се подготвили както трябва – газови печки, газов котлон и резервни, пълни до горе бутилки с газ. Пък и в крайна сметка това си е риска на професията – село, селооо, всичко идилично и прекрасно, ама ако сте някой, дето е свикнал само на удобства – тук определено не става! Или поне не винаги...В тези случай ще ви се наложи да се облечете с няколко ката дрехи като био глава лук, които ви дават вид на брата близнак на онова пухкавото Мишелинче, също така трябва да тичате по коридора до тоалетната на прибежки, с леко скърцане на зъбки и трябва да си развихрите фантазията как да оползотворите времето на тъмно и на студено-хладно. Ако са час-два – няма проблем...То и при нас така започна – бъбрихме си, пийнахме си, погушкахме се малко (-:, след това се сакълдисахме и си легнахме...



И на сутринта – сряда (19.12) – о, изненада! Още няма ток! Звъним си ние до енергото, до 112, до разни познати в околните села – ей, така, да има обмен на информация...Споко, енергото е на линия – ще го оправят. О.к. – значи все пак ще дойде в близките часове....
Нямането на ток предизвиква на село и един страничен неприятен ефект – водата се изпомпва, т.е. като няма ток – няма и вода. Нищо – ние сме се подготвили – бутилки пълни с вода, малък резервоар – за миене и за къпане – ама като няма ток си е бая зънзаникащо... Та, така – седим си ние около газовата печка, свирим си, хапваме си (основно сандвичи), играем на бесеница, бикове и крави, сантасе, на покер - с бобени зрънца, ама всяко е на стойност 20 стотинки, така че в крайна сметка сумата от 7,40 лв, която загубих, трябваше да си я платя на милото в брой – мошеник, с мошениците!


И...пак стана вечер...Успяхме с оставащата батерия на лаптопа да изгледаме едно романтично филмче, въпреки протестите на милото – той искаше някакъв екшън – хе, ама лаптопа си е мой! Така че в крайна сметка гледахме романтика – сълзи, усмивки и въздишки...И си легнахме като две кокошки в 19.45 ч.


И на следващата сутрин – четвъртък (20.12) – о, отново изненада! Още няма ток, да го вземат мътните! Пак си звъним до енергото, до 112, до разни познати – не, няма ток, но екипите действат...М-м-м, нека да действат, ако има и резултат от двудневното действане – цена няма да имат! А забравих да спомена нещо важно – от вторник до сряда следобяд валя сняг непрекъснато, така че се натрупаха около 60-70 см...Нищо работа!
Батериите на телефоните взеха да издават багажа...
И в 17.30 – о, чудо! Токът дойдеееее! И след това започна една такава леко дискотечна атмосфера: в 18.00 – токът спря, в 18.30 – дойде, в 19.00 – спря, в 19.10 – дойде, в 20.00 спря....В 20.20 – дойде...А днес – петък (21.12) – в 9.00 спря...Имало още нещо за дооправяне! После в 14.00 – пак дойде (-:
Така...засега това е положението...При всички случаи вече знаем какви генератори ще купуваме и какви панели ще слагаме през пролетта, за да си осигурим още малко енергийна независимост, та да можем поне да си гледаме филмчета и да е още по-топло, защото определено нямането на ток не е причина на ни откаже, каквито сме си твърдоглави, да си идваме тук и да си седим зарити в сняг до уши.
Приятна вечер на всички!



П.С. А това е приспособление за варене на вода, ако нямате газов котлон или ви мързи да го изкарате от мазето, защото си мислете, че токът ще е спрял само за час-два...

14 коментара:

  1. Снимките са като извадени от зимна приказка.Много ми беше забавно да чета "Одисеята" ви с тока.На вас едва ли ви е било толкова приятно предвид продължителноста на ситуацията.Но сте направили страхотен избор на книга!!!Това е един от любимите ми автори.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Наталия! Ами не е приятно, обаче като не можеш да промениш положението, поне трябва да се опиташ да го направиш малко по-весело (-:
      Хубави празници от мен!

      Изтриване
  2. Много сте търпеливи.... Още на втория ден щях да съм се върнала в цивилизацията;) Но пък е толкова красиво....!
    Весели празници, Дида!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да-а-а, Мъх, ама тамън се бях измъкнала от цивилизацията и изобщо не ми се прибираше обратно в града...То и ако бяхме тръгнали обратно щеше да е голям екшън - не само, че трябваше да слагаме вериги ами и да изринваме сняг поне 300 м (-:
      Весели празници и на теб, Мъхче!

      Изтриване
  3. Ама наистина търпение е вашето, Диде :) Вярно, че много красиво, но пък някои удобства липсват така :) С евн шега не бива - толкова са сръчни и пъргави, че това лято поне 3-4 пъти се размразява фризера на село, докато те правиха профилактика 3 седмици.
    Дано нямате повече енергийни произшествия!
    Весели празници, Диде!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, упражнявахме се направо в търпение под мотото "Как се каляваше стоманата" (-: А това с профилактиките изобщо не мога да го разбера - и тук уж правят по няколко пъти и след това - ей на - цели два дена...Но в интерес на истината за първи път нямаше толкова дълго ток...
      А иначе и аз се надявам да не спира повече, защото иначе ще ми се провали целия кулинарен план (-:
      И на теб весели и усмихнати празници, Пепчо!

      Изтриване
  4. Хахаха! Цяло приключение!Все едно сме в Байтошово време, ама тогава поне кзаваха от колко до колко е режимът:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, точно! А сега си седяхме часове/дни наред и чакахме уж всеки момент да дойде...Ей, ама и едно време - голяма хава беше режимът на тока...аз тогава тамън бях пропушила и се криехме в едно кафе на тъмно в Капана...
      Хубави празници, Траяна!

      Изтриване
  5. Не виждам никаква, повтарям - никаква причина да се тухкате, че ток нЕма... амчИ, ако имаше, надали щеше да е толкова идилично :)) Чак ви завидях за атмосферата - околната и емоционалната. Приказно!

    С пожелание за много веселие, с или без дискотечно осветление, при посрещането на предстоящите празници! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха! Честно казано, ако имаше два дни с ток щях да чистя, сега философски реших, че може да се чисти и след празниците и всъщност като се изключат някои дребни неудобства - беше готино!
      И на теб ти пожелавам много хубави и усмихнати празници!

      Изтриване
  6. Верно ли така си топли вода за кафето,ааааа,ти ме уби!
    Страшно приспособление!
    И у наше село спира,ама чак два дни не ни е държало ( да не чуе дявола ),добре,че имаме камина и свещи.
    С пожелание за незабравима и вълнуваща Коледа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. М-да-а, така се вари вода, както казах, ако те мързи да си изкараш котлона...иска се само чакане и след около 15 мин имаш топла вода за кафенце, та водоварката непрекъснато се зареждаше (-:
      И на теб весела и щастлива Коледа, Роси!

      Изтриване
  7. Ех, какво коледно приключение :)

    Честита Коледа с пожелание за много здраве и семейна топлина !!

    Хубав ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите пожелания! И на вас усмихнати празници и весело посрещане на новата година!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...