неделя, 6 октомври 2013 г.

Зашеметяваща реколта и едно пиле с праз и камамбер



Така…Това ни е реколтата за тази година – в цялата си красота, прелест и изобилие. Всъщност бяха два домата, но милото снощи изяде единия така, както си беше – зелен, зеленичък, та доматчето не доживя да бъде документирано. И поради този богат урожай, в момента извършвам важно статистическо проучване и изследване на зависимостта между засадените корени домати в различни ъгълчета на градината, ежегодната реколта и разни мащабни странични величини, които влияят на реколтата. Статистиката досега показва следните резултати:
2011 – два корена домата, засадени по скоро принудително, защото ни бяха връчени от съседката, на случайно място близо до входната врата. Резултат – 20-тина домата, т.е. отлично постижение.
2012 – целенасочено купуване на 10 корена домати – резултат  - 12 зелени домата + 1 дребен, с формата на джамина червен домат. Хм!
2013 – грижливо засаждане на 5 корена домати, на подбрано място + редовно поливане и две градушки. Резултат – 2 домата. Търся подходящата формула за туй статистическо недоразумение… Мисля, че през 2014 ще се върнем на първоначалния вариант с двата корена…

Тиквичките се оказаха полезно и непретенциозно растение. Доволна съм – имаше много, много, мно-о-о-о-го тиквички – за роднини, приятели и съседи, на които даже на края им писна от моите тиквички (-:
Едногодишните ми люти чушки, които грижливо подрязах през пролетта никнат като пощурели, а тук се случи нещо необяснимо…нещо като тука има-тука нема. На снимката вляво, в долния ъгъл засадих див лук…Мина известно време и лукът поникна в съседната саксия – вдясно, което за пореден път доказва, че аз съм уникален градинар. Милото се майтапеше и каза, че ако успея да приложа този номер в по-голям мащаб, например с насажденията на съседката и нашите, то тогава няма да имаме никакъв проблем с реколтата (-:


А за хапване ви предлагам пилешко с праз, гъби и камамбер, което не е никаква сложнотия за приготвяне.

Продукти:
Пилешки мръвчици (може и свински)
Праз
Гъби
Сос Уорчестър или соев сос
камамбер
Сол, черен пипер


Мръвките може да са нарязани на парченца или пък не – както искате. Запържват се, подправят се с няколко капки сос Уорчестър, сол и пипер и се оставят настрана. В същия тиган се задушава ситно нарязаният праз и гъбите, докато омекнат. След това в една тавичка се слагат мръвките, отгоре праза и гъбите и най-отгоре се подреждат парченцата нарязан камамбер. Всичко се запича за малко на по-силна фурна, колкото да омекне камамбера и това е. Готово!



4 коментара:

  1. Браво за реколтата:) Все пак е нещо пред нищо! Чудесна рецепта и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Така философски погледнато си абсолютно права...ама пак си е лека излагация само с два домата (-:

      Изтриване
  2. Твоята работа е точно като на баща ми усилията и то всяка година.Ама тази година колкото му бая на това домати,колкото прави разсади,пикира ги,па ги ся,пък капково напояване,пък пръскане със сто препарата хиляда пъти и накрая толкова хилава реколта не е било като тази година.Аз добре,че имам съселяни с добър добив и ниски цени,че иначе съм жив зян,но поради твоите и описаните от мен причини в моя двор корен не бодвам.Така че за 2014 г. виж там какво ще се спазариш със съседката,Диде и си пий ракийката,не се коси с тез домати.Знаеш,че тук ми е винаги много драго да се отбия да си похортуваме!Прегръдка и хубава неделя!
    п.п.Гозбицата е трепач!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Роси, то и при нас добре, че са съседите - да са живи и здрави бабите, от които купуваме. При мен опитите са по-скоро с научно-изследователска цел, 'щото ако трябва да се изхранваме с моите опити, гладни ще си останем (-: Единственото нещо, което успешно отглеждам са люти чушки, които обаче само аз си ги ям вкъщи.
      Много готино - тези думички "да си похортуваме" отдавна не ги бях чувала (-:
      Хубава и мързелива неделя!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...