неделя, 8 септември 2013 г.

Една малка разходка до Аугустусбург и един крамбъл със сини сливи



И още една кратка командировка, която започна в 9.00 в един делничен ден така:


Колегите, които ни посрещнаха бяха приготвили множество изключително вкусни сандвичета, като само доброто ми възпитание ме възпря да не опустоша всичко на минутата. След това денят премина в срещи, срещи и пак срещи, докато се стигна до съществената част от вечерта – вечеря в една прекрасна и скрита в малка горичка ловна хижа. Хапнахме и пийнахме изключително добре и ползотворно – за мен имаше свинско печено със сос от диви гъби и хлебни хнедли.

След това на следващия ден, преди самолета, имахме точно толкова време, колкото да се врътнем из Аугустусбург – малко градче в Саксония, известно с ловния замък на Аугуст, който пък е бил курфюрст на Саксония от 1553 до 1586 г. Замъкът не е пищно украсен или огромен, защото е служил точно за пренощуване, когато са ходили на лов, нещо като вилата за събота и неделя (-:



В замъка обаче сега могат да се видят много интересни постоянни експозиции – има изложба на карети и каляски (за мен), природонаучен музей (за мен) и една от най-големите колекции на мотори в Европа, разположена в 18 помещения (за мъжката група). Така че след като се подкрепихме с кафе и едно-две-три парченца от ей тия сладкишчета, се спуснахме да обикаляме – аз, в компанията на моя милост, мъжете – към моторите.





Входът на замъка


И част от самия замък, чийто четири основни ъглови постройки са направени така, че вътрешния двор да образува кръст, по подобие на модерните по това време италиански градски дворци.



Таванът в една от залитe


А сега една интересна извадка от менюто на г-н Аугуст, като въпреки, че на табелката пише закуска, през средновековието е имало всъщност по две основно яденета на ден и в случая това е по-скоро като закуска-обяд. Въпреки това, обаче количеството храна е просто умопомрачително. Текстът за менюто звучи приблизително като „петъчна закуска за моя най-милостив господар”, като коментарът на милото беше да запрятам ръкави и следващия петък най-накрая да се представя подобаващо:



1.      Супа от стафиди
2.      Запечени яйца с прясно масло
3.      Печена яребица и пъдпъдъци
4.      Пълнени млади кокошчици
5.      Сушен шаран
6.      Еленско в сос, подправен с джинджифилови бисквити
7.      Чирози (най-вероятно от треска)
8.      Печен заек с черешов бульон
9.      Наденички от щука, подправени с черен дроб
10.  Предястие от кълцан шаран, по-големите парчета – запържени в мас
11.  Заешко кисело (месото се вари в зеленчуков-винен бульон и се пече)
12.  Студен пай с месо от свински бут
13.  Палачинки с наденица
14.  Варени сушени ябълки
15.  Шаран в маслен бульон с кимион
16.  Печена треска с горчица
17.  Печена маринована херинга с лук
18.  Голямо печено (???)
19.  Мус от бяла ряпа
20.  Риба на фурна
21.  Сирена, плодове

И на края, понеже си говорим за хапване, ви предлагам моя вариант на крамбъл със сини сливи – много лесен и вкусен, особено в комбинация с ванилов сладолед.


Тавичката, в която го направих е малка – 20 х 25 см и не съм броила колко сливи ми трябват – толкова, че като ги разделя на четвъртинки да могат да покрият намасленото дъно на тавата. Сливите се слагат по гръб - с обелката надолу.


50-те грама кафява захар + канелата + ванилията + няколко капки лимонов сок се смесват в една купичка и със сместа се поръсват сливите. Ако имате орехи – сложете и тях. В отделна купа се размесва с ръка брашното + останалата захар и студеното масло. Сместа става на трохи, които се поръсват върху сливите. Пече се на средна шина в предварително загрята фурна на 180С за около 40 минути. Това е!

 


10 коментара:

  1. милостивият господар добре си е хапвал :)
    галетът е страхотен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, а аз се тормозя с диети (-:
      Хубава седмица, Еос!

      Изтриване
  2. Хаха, знам го аз този Аугсбург, дето ни заключиха колата в паркинга. Хлопнали кепенците тия ти му немци, да се оправят хората кой как може. Ама грешката не беше наша, то и псуващи немци в същото положение като нашето имаше. Не отскочи ли до притегателната сила за всички туристи Нойшванщайн и Хоеншвангау?

    Чудесни снимки, посрещане и хапвания!
    За десертчето ти - само комплименти, щото е със сливи :))) Разкош!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не-е-е, при мен е накъдето поведе групата и изобщо си е чист късмет, ако ми остане време за разходки - обикновено се прехвърлям от самолета на чакащата кола - срещи - вечеря - кола - самолет и обратно в БГ, така че всяко кривване от пътя е чиста случайност. Ама честно казано и без Нойшвайнщайн съм се нагледала на замъци и катедрали и вече ме влече нещо като палмички-море-плаж, ама кат не щат да строят фабрики на плажовете - пак към немско трябва да се ходи (-:

      Изтриване
  3. Еххх,като ми казват понякога ,че "Вятър ме вее на бял кон...!"-аз отричам:))))))))))
    Прави са хората,че съм отнесена:къде съм гледала,че не съм догледала(:?!
    Прекрасни места си посетила,Диде,а десертът със сливите .........записвам го.
    Много ми беше приятно да ти гостувам тази вечер:)))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка! Това с вятъра и веенето никак не е лошо и си е своеобразна способност, за която даже се иска умеене. Радвам се, че ти е харесало гостито (-:
      Хубава събота и неделя!

      Изтриване
  4. Блазе ти,Диде,аз пък мисля,че никога не бих се наситила на зеленина,градини,замъци и катедрали,колкото и пъти да имам възможност да разглеждам.
    А и немците и австрийците са ми тръпка със своя перфекционизъм,как да не останеш очарован от всяко кътче и гледка!
    Много хубаво местенце ни представи,витрината е страшно съблазнителна,а пък твоят десерт ме зове да грабна голямата лъжица и да го започна от единия край,великолепен е!
    Негова светлост добре си е угаждал. :)
    Винаги ми е забавно и интересно при теб.
    Прегръдка и ти пожелавам хубава есен,пък зимата да осъмнеш под някоя палма с лазурно море в краката! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Роси, че е красиво - красиво е, а и имаш право, че точно в Германия и Австрия винаги всичко е едно такова спретнато и чистичко, ама аз като съм си малко номад по душа и все ме влече нещо ново и по-различно (-: А иначе ти благодаря за пожеланието, ама никакво лазурно море не ми се очертава таз година, колкото и да хвърлям картите (-: По-скоро коледен базар из немско, което винаги си е готино преживяване.
      Хубав и приятен уикенд!

      Изтриване
  5. Дида, аз нещо съм проспала тази ти публикация, но все пак навреме минавам- хареса ми този августовски град, със сладкишчетата, каляските и менюто , разбира се;) Чакам петъчните ти прояви при милото. А иначе, ако си търсиш дружка за обиколките с мъжката компания, не ме жали , а ме вземи с теб;)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, Мъх. Милото още дълго ще има да чака за подобни менюта - получава си стандартните закуски (и то само събота и неделя) като бъркани яйца, макарони със сирене и чат-пат палачинки или понички. Баста! А за обиколките - няма проблем, само дето се случват сравнително рядко - обикновено са все из разни индустриални зони и за развлечение по някоя кръчма преди заспиване (-:

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...