понеделник, 22 юли 2013 г.

Прага - за 24 часаТака се получи, че миналата седмица трябваше да се командировам до Германия. Всичко хубаво, но хората, с които трябваше да пътувам категорично отказаха моя организационен план – демек да се впуснем директно по разни срещи и прочие и решиха, че след като кацаме в Прага, трябва и да прекараме поне един ден там…Заради забележителностите…и бирата (-: Сега, аз служебно, както вече съм писала съм много организиран човек и в тази връзка исках да се подготвя, може би типично по женски, за забележителностите, които щяхме да видим – замъци, мостове, църкви и прочие…Моите мили колеги (мъжка компания) ме разубедиха, щото видиш ли те всички вече са били по няколко пъти там и всичко знаят. Ами, хубаво – те ще ми показват града. Еднодневното ми посещение в Прага премина по следния начин:
-   Виждаш ли ей тоя замък там? – въпрос от единия колега.
-   М-м, много е красиво! Кога са го построили?
-   Ми, де да знам! Обаче ако знаеш к’ва страхотна кръчма има до него – при всички случаи трябва да седнем там!


Tа в този дух премина и целия престой – посетихме и заседнахме в няколко забележителни кръчми, които са почти с международна слава (-: и които при всички случаи би трябвало да фигурират в програмата при едно порядъчно посещение на Прага. Безспорно най-известната пражка кръчма е U Fleků – там се сервира само тъмна бира и след 2-3 бири се усеща странно омекване на колената (-: Отбихме се обаче и в U Zlatého Tygra, U Kalicha (кръчмата на Швейк) както и в U černého vola…Ако се чудите кога намерихме време – намерихме, та чак се замаихме!


И равносметката ми за този еднодневен престой беше като опознавателен курс по чешка бира и кухня на фона на разни там забележителности. Чак когато се върнах и се разрових из нета, разбрах какво всъщност съм снимала и кое откога е + малко история. Градът като цяло ми се стори много зелен, готин, голяма навалица навсякъде, кръчми, кръчми, кръчми, забележителности, забележителности и страхотна атмосфера!


Из уличките…

Националния музей на Вацлавския площад (Vaclavske namesti), заедно със статуята на св. Вацлав І, княз на Чехия.


Вацлавският площад прилича по-скоро на голям булевард и е един от най-големите градски площади в света.


Из улиците…


Прашна брана (Prašná brána) или барутната кула се намира на един от входовете за Стария град (Staré Město). Строежът на кулата започва през 1475 г. като част от градската стена. През 17 в. кулата се използва за барутен склад, откъдето идва и името й днес.

Разходка?


Площадът в Стария град пред съвета.


Часовниковата кула Орлой (Pražský orloj), построена през 1410 г., която се намира на южната стена на стария съвет – това е една от най-известните забележителности в Прага. Всеки ден между 9 и 21 ч. на кръгъл час, в горните прозорчета се появяват фигурите на 12-те апостола. Часовникът има три части – астрономически часовник, календар с месеците и зодиите и апостолите. След като фигурите на апостолите направят своята обиколка, петелът над двете прозорчета започва да кукурига, а камбаната започва да отброява съответния час. Най-старата фигура на часовника е ангелът между двете прозорчета.


Карловският мост, построен през 14 в., свързва през р. Вълтава Стария град и Malá Strana. Тук е пълно с туристи, художници, музиканти и общо взето е голяма шумотевица.


Из улиците…
Входът на замъка Храдчани (Pražský hrad) с почетна стража, която се сменя на всеки час.


Строежът на замъка е започнал през 9 в., като замъкът през вековете е бил резиденция на чешките крале. Площта е огромна и има множество градини, административни постройки и естествено катедрала:

Катедралата „Св. Вит” е най-голямата църковна постройка в Чехия. Строежът е започнал през 1344 г. по нареждане на крал Карл IV и е продължил няколко века. В криптата на катедралата се намират гробниците на чешките владетели.
Ами, това е - обясненията ми са по-скоро оскъдни, но впечатленията бяха много хубави, преживяването – също. Това беше моят репортаж за 24 часа Прага.

6 коментара:

 1. Ако всичко това са твои снимки и въпреки престоя в кръчмите сте минали по тези места,Диде,нямаш повод да се оплачеш,че не сте уплътнили времето максимално полезно,защото освен вкусната бира,сте уважили и по-важните места.Снимките ти ме карат да бъда още по-нетърпелива за тръгване скоро.
  Наминах да те поканя за едно предизвикателство,така да поразкажеш туй онуй между командировките и премеждията на вилата :) , http://kulinarenelixir.blogspot.com/2013/07/blog-post_31.html.
  Поздрави и хубава сряда!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. А, аз не се оплаквам - всички снимки са мои (-: По някое време мъжката дружина се застопори в една кръчма и аз сама се поразходих малко, защото алкохолния ми капацитет е силно ограничен (-:
   Благодаря за поканата - ще дойда да попиша (-:

   Изтриване
 2. Много хубав и забавен блог! Посмях се, особено с публикацията на немските колеги, гостуващи в страната :) А настоящата публикация ме върна приятно носталгично по уличките на Прага.
  С удоволствие ще надничам пак тук!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря ти! Винаги много се радвам, когато някой спомене, че се е похилил на писанията ми!
   Добре дошла!

   Изтриване
 3. Дида, като гледам си изпълнила програмата максимално ползотворно: то не са бири, мостове, хапвания, кули, часовници и много бира. Пожелавам ти следващият път пак да "починеш" за 24 часа в някой хубав град, пък вече знам сис сигурност, че ще успееш да организираш максимално добре времето си. Ей така обичам и аз;)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. О, времето максимално всички го използвахме...като се започне с първата бира още на летището, докато направим програмата. Честно казано въпреки, че накрая бях гроги, програмата не се оказа никак лоша точно заради честите почивки по бирариите - аз не обичам да търча само напред-назад, ами ми харесва просто да седна някъде и да позяпам какво става около мен..ей така само да гледаш...Добра идея беше (-:

   Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...