неделя, 12 май 2013 г.

Един Ред Бул (по недоразумение), селскостопански сезон 2013 и тиквички-канапе



Миналата седмица, като бях на гости при нашите на новото им местообитание се разигра приблизително следната сценка, докато си доглеждах едно криминале по телевизията.
- Какво правиш, майче?! – невярваща на очите си питам изтормозено недоспалото родителско тяло.
- Хм, плета чорапи...Само че не мога да ги докарам съвсем еднакви, защото още не съм тренирала достатъчно...ама нищо – така ще са по-оригинални!
- Да, похвално...ама е два часа през нощта...
- Не мога да заспя... – почти изплаква майчето.
- Да не си пила кафе много късно?
- Не бе....Не съм!
- Хм! А нещо друго? Кола или подобно?
- Не-е-е! Само някаква лимонада, дето сигурно ти си я купила, ама ми беше бая сладка...
- Откъде? Каква лимонада? – питам с нарастващо подозрение аз.
При което майчето смутено измъква от кухненското кошче празна опаковка от Ред Бул, която си бях купила същия ден за водката и забравих вечерта да изпия...До сутринта всички се бяхме сдобили с по един чифт чорапи от различни прежди за следващия зимен сезон. Така че, ако искате майките ви да спят – не им давайте Ред Бул! Ако ли пък спешно ви трябват голямо количество чорапи – може! Действа!

А иначе тази година направо надминахме себе си в засаждането на селскостопанска продукция. Утрепаааахме се от работа и много се старахме под мъдрото ръководство и строгия поглед на една комшийка – майстор в засаждането на всичко и правенето на зимнина, даваща ценни съвети (-: Бяха засадени следните насаждения, имащи за цел да ни подсигурят с поне по една-две салати през лятото:


5 корена краставици и 4 чушки...


и домати – 5 корена


и последно - това не е просто хубава снимка на почвата, а засадени тиквички под прикритие – 2 бр. И накрая да ви представя домашния ни гущер – Йори, който живее в един треволяк до къщата и тича много бързо.


И в духа на приповдигнатото ни земеделско настроение ви предлагам едно симпатично мезе, което много добре си ходи с изстудено бяло вино (за мен) или биричка (за останалия отбор).


Продукти:
тиквички
сушени домати в зехтин
шунка
сирене и кашкавал
Не давам количества умишлено, защото просто може да направите колкото ви се прави. Тиквичките ги срязвам на две – не по дължина, а по средата. След това всяка половинка я нарязвам на тънки ивици с ножа за кашкавал, този, който изглежда като шпатулка – с него ми е най-лесно. Загрявам тигана и слага съвсем малко олио, след което буквално за секунди запичам/запържвам всяко парченце и ги отцеждам на кухненска хартия. В тавичката на грила или в тавичка за фурната нареждам така: парче тиквичка, отгоре парченце шунка, сирене, резенче сушен домат, пак тиквичка и най-отгоре парченце пармезан или кашкавал. Запичат се съвсем леко. Това е!



6 коментара:

  1. Страхотно сте се справили! Дано има добра реколта! И мезето е чудесно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, благодаря! Ами добра, добра - колко да е добра? При такова скромно количество насаждения...Ама ще се радвам, ако излезе нещо...
      Хубава седмица!

      Изтриване
  2. Е, браво, бе,Дида? Какъв пример даваш на майчето;)?
    А мезето ще го придърпам, тъкмо си налях чаша биричка;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно да ти кажа си мислех, че всеки познава опаковката на Ред Бул - пък и го пиши с големи букви...Обаче тя изобщо не е обърнала внимание, та след това я майтапихме няколко дни (-:
      Ама ти много късно си пиеш бирата! Аз през седмицата по това време вече съм почти заспала (-:

      Изтриване
  3. Хахах, винаги със свежарски истории! Отново успя да ме развеселиш :)
    Много симпатичен студенокръвен представител си имате, сигурно помага в земеделието :))

    Мезето много ми допада, ще се пробва.

    Слънчева неделя, Ди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, благодаря, Инка! Радвам се, че пак се отбиваш (-: А иначе точно от този тип гущери има много, ама много тази година. Обаче Йори-то не се плаши от нас и съвсем спокойно се разхожда наоколо и ни наблюдава като пълен непукист (-:
      Хубава вечер!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...