понеделник, 6 май 2013 г.

Великден, Гергьовден и ярешко бутче



Прекрасно време, прекрасно настроение! Няма да остроумнича много, много, защото всичките ми клетки са настроени на абсолютно лениво-мързелива вълна, тотално отпуснати от ядене и пийване. Единствено в една мозъчна гънка, най-отдалечената и най-затънтената и вероятно най-малката, са се скътали няколко клетки-отцепници от общото пиршество, които с наставнически и поучителен глас се опитват да се правят на съвестни и много умни и да ме убеждават, че от утре горчиво ще съжалявам задето изяждам по почти половин козунак с майонеза, сирене и яйца (може да е леко шантава комбинация, ама на мен ми харесва) или пък задето вчера почти не спрях да си пълна чинията и отново успешно изиграх ролята на ламята Спаска (направо бях за Оскар). Честно казано в момента не ми пука! Да се оплакват – готино ми е, другото ще го мисля от утре. Че то как да устои човек на тия ароматни козунаци, препечени бутчета и плешки, дроб-сармички и прочие. Би било нечовешко усилие и силна проява на кулинарен мазохизъм. Така че – споко! Наслаждавам се на готиното време и спокойствието и не си затормозявам съществото с ненужни мисли за стройна фигура. Засега...От утре може и да мина на оризова диета, докато ми се дръпнат очите, което означава голямо количество ориз, като се има предвид колко големи очи имам... или да стана суровоядка...веганка...индийски отшелник на пости...ама като се знам – едва ли (-:


А иначе за рецептата – реших да ви покажа как аз спретнах вчера туй ярешко бутче или както малката беше написала на плика „бот”...имаше и някаква част „тлешка”...



Продукти:
Ярешко бутче и други крехки мръвки
5-6 моркова
4-5 глави лук
соев сос или Унисос на Маги
Малко горчица
Червен и черен пипер, сол

Бутчето и мръвките ги сварявам много добре с едно-две дафинови листа, малко сол и няколко зрънца черен пипер – обикновено ги приготвям от предния ден. Нарязвам лука на полумесеци, морковите на ивички и ги задушавам добре в тиган – под капак. Добавям и малко сол, черен пипер, магданоз и соев сос. След това изсипвам всичко в тава, слагам бутчето и мръвките отгоре и ги поръсвам с червен пипер. Намазвам ги и с горчица. Ако желаете може да добавите и още малко вода в тавата – ако обичате повече сосче. И това е – слагам го във фурната и го запичам на около 180 С, докато хване загар. 


Приятен, слънчев и усмихнат празник, момичета и момчета и честит имен ден на всички именици!

8 коментара:

  1. Страхотбо бутче!И от гарнитурката няма да откажа:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти (-: Ама сигурно и ти си направила страхотни вкусотии...
      Хубава седмица!

      Изтриване
  2. Честито Възкресение,Дидка!
    Много здраве,благодат,вяра и надежди да донесе!
    А така,хубаво си направила,и аз на този принцип действах тези дни....е,козунаците без сирене и майонеза де,ама пък що козунак омотах,сега ще рупам салати до минус 2 кг. :)
    Прекрасни,слънчеви и усмихнати майски дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Роси! Да ти се връща!
      А иначе щом ще се бориш само с 2 кг значи не е никаква борба (-:
      И на теб слънчев и хубав май и приятна почивка и да се върнеш с много нови идейки!

      Изтриване
  3. Дида, ти надминаваш и половинът ми, който яде козунаците препечени с масло и чубрица;)
    Но пък определено си изкарала хубави празници! Пожелавам на теб и близките ти много здраве, че нали и внуци чакате;)) Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добро утро, Мъх! Ама той половинът ти много креативен, бе! (-: Виж за препечен козунак не се бях сещала...
      Благодаря ти за хубавото пожелания!
      Хубава седмица и от мен!

      Изтриване
  4. Много обичам такива ".. и други крехки мръвки" :) Винаги ми харесва, когато се комбинират месата някак си при печене - едни придадат аромат, други мазнина.. хайде и зеленчуци да има за гарнитура.
    Страхотно изглежда бутчето ти :) Диде!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О-о-о, благодаря ти! От теб комплименти особено за мръвки са ми много похвални (-: Ами мъчих се известно време само да ги пека мръвките, ама все не ми се струват достатъчно сочни, та така по този начин, поне за нашия вкус, много ни допадат.
      Хубав и слънчев ден!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...