събота, 15 септември 2012 г.

Варено-пържени картофи или Bratkartoffeln


Вчера ме бе налегнал великия петъчен мързел и след напрегнатата и леко изнервяща седмица представата ми за идеална вечер включваше студена бира, пакет фъстъци и един шоколад...а, и да изгледам поне половината серии на третия сезон на „Добрата съпруга”. Малката я няма, аз си гледам филмчета, милото си цъка на компютъра. Да, ама не....Към 20.30 ч едни аверчета се обадиха, че и те се качват на вилата, та що да не се съберем и да не заформим едно купонче.


Да, обаче на мен наистина ми бе много мързеливо, та помолих приятелите да купят туй-онуй от града, за да не се налага да правя нищо. Всичко хубаво – кюфтенца, саладки, пийване, обаче за мен салатите не са гарнитура. Имам лек психологически проблем с гарнитурите – за мен това са картофи, ориз или някаква паста, но не и салати – със зеленчуци или млечно-майонезени...Ами, значи ми се наложи да направя нещо с картофи, а какво по-бързо от прости варени картофи. След това им слагаш малко масълце, чубрица или млечно-чесново сосче. Чудно!


Другият ми проблем, обаче е, че понякога не преценявам достатъчно добре количествата, които готвя и хопала – в един момент има ядене за половината китайски народ! Та така се получи и вчера – сварих бая голямо количество картофки...и понеже естествено останаха недоизядени, днешната рецепта си дойде съвсем естествено на мястото. Това са така наречените в немско Bratkartoffeln, които може да си ги поръчате в почти всяко заведение или по нашенски - варено-пържени картофи.

Продукти:
Сварени с обелките картофи – най-добре от предния ден
Бекон - колкото, толкова
Стар лук, но може и зелен лук
Олио или мас
Сол, пипер


Картофките се получават най-добре, ако имате малко повече време и търпение, защото всичко се запържва поотделно. Първо задушавам нарязания на полумесеци лук в олиото или маста, след това добавям нарязания бекон и оставям да се задушава, докато лукът омекне. Ако желаете може да добавите и маааалко соев сос. Изваждаме лука и бекона и оставям настрани. През това време нарязвам обелените картофи на тънки шайби, които след това запържвам на порции в същия тиган, но така, че всяко картофче да си има място в тигана, за да хванат приятен запържен цвят. Накрая връщаме в тигана лука и бекона и леко разбъркваме още веднъж-дваж. Ами, това е!

8 коментара:

  1. Ей, ама наистина си образ, но какво пък, според когото няма гарнитура - да си я направи :))
    Чудесно изглеждат картошките. Днес и на мен ми предстои картофена борба с около 3 килограма.

    Усмихната неделна утрин, шеми :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Федорска! 3 кила картофи си е сериозна цифра - почти минаваш в тежка категория (-: И на теб весела картофена неделя!

      Изтриване
  2. Дида,днес сме много аналогични!Картофките ти са разкошно съблазнителни!И снимките!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха, вярно (-: Благодаря ти! Май сме си прехвърлили виртуално телепатични сигнали! Усмихнат и приятен ден, Еликсирче!

      Изтриване
  3. Картофките изглеждат много апетитни! Благодаря за идеята! И снимките са чудесни ! Комплимент! Сърдечни поздрави и пожелание за една чудесна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за похвалите - много се радвам, че идеята ти е харесала (-:
      И на теб лека и усмихната седмица!

      Изтриване
  4. Ей такива спонтанни сбирки са ми много на сърце;) И такива картофки с поетапно вадене и слагане правеше и мама, но с тиквички, лук и яйца. Много ги обичах, но не ми стиска да се захвана да ги правя. Докато се наканя и тези тук може да ми свършат работа;)
    Хубава седмица, Дида, и дано си е лежерна до края!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда...Тези сбирки са най-хубави, стига да си ги предвидил леко...Я, се накани, моля те и направи таз рецептичка от майчето ти - звучи вкусничко (-:
      И на теб безстресова седмица!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...