събота, 18 август 2012 г.

Пухкави мини палачинки


Добро утро, момичета и момчета! Нямам много време да пиша дълъг, остроумен и изпълнен с гениални хрумвания пост, защото едва съм си отворила очите и съм успяла да си взема първата кофеиново-никотинова порция за деня, а вече трябва да събирам багажа за плажа – голям пояс, малък пояс, плувки, плавници, хавлиени кърпи, очила за гмуркане, кофичка с фигурки за пясък, списания, бутилки с минерална вода, кремове и лосиони, табла, карти, телефони....и ние. Та преди след малко да тръгнем в лек тръс с цялата група крещящи хлапетии към морето, движейки се като претоварен индийски влак, ето една рецепта за вкусни мини палачинки за по-ранобудните, дето сутрин се сакълдисват и се почудват какво да измислят за закуска (-:


Продукти:
...от тези продукти се получава доста завидно количество палачинки, от което стабилно се преяжда и даже и остава за по-късна закусчица
3 яйца
Около 150 г брашно (или толкова, че да стане с гъстотата на боза)
200 г заквасена сметана
100 мл прясно мляко
1 ½ ч.л. бакпулвер
щипка сол
1/2 с.л. захар
2-3 с.л. олио

Първо се разбиват яйцата. Отделно се смесват брашното с бакпулвера, както и млякото със сметаната. Сега към яйцата постепенно, докато разбъркваме с миксера, добавяме брашното, млечно-сметановата смес, солта, захарта и олиото.
Аз правя палачинките в тефлоновия тиган, като сипвам по една супена лъжица от сместа. Ако искате може да слагате по мъъъъничко олио, преди да ги пържите.
Въоръжаваме се с търпение, пускаме си да зяпаме нещо интересно по телевизора, засядаме пред тигана и мятаме на конвейер палачинките една след друга.
На тези, които държат да се хранят нездравословно (като мен), препоръчвам да намазват палачиниките с малко масълце, като ги извадят от тигана.



8 коментара:

  1. Това все пак не са български палачинки, а най-обикновенни пенкейкчета, американските пържени кексчета. Не забравяйте че сме българи, пазете българското!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен!
      Да, наистина – нека пазим българското и автентичната българска кухня....Това обаче не е блог за българска национална кухня или традиционни рецепти по нашите земи, а просто един миш-маш от всичко, което ми хрумва. Въпреки това искам да ти благодаря за призива, защото ме подсети, че мога да направя и отделна рубрика за различни автентични рецепти, когато се отдаде случай....
      Мисля обаче, че леко си се заблудил/а относно факта, че палачинките са българско изобретение. Ние си имаме свои версии и разновидности – катми, тиганици и т.н.
      Етимологията на думата палачинка (което е австрийското наименование) води назад към чешката palačinka, която пък произлиза от унгарската дума palacsinta, която пък от своя страна излиза от румънското plăcintă, чийто пък корен води до латинския език (назад-назад към Римската империя) и стига до гръцката дума "πλακοῦς".
      От друга страна, доколкото ми стигат познанията по английски, общоприетия превод на анлийската дума „Pancake” на български език е палачинка, въпреки разликите в рецептата и начина й на приготвяне.

      Изтриване
  2. Със сметана не съм правила май,супер пухкави са станали,Диде!
    Хубав да ви е бил плажа,макар че днес е малко облачно!
    Поздрави и благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Пухкави са и вървят и с мед/сладко и със сиренце...Само че като са малки и се изяжда май по-голямо количество.
      Плажът беше супер!
      Слънчева неделя!

      Изтриване
  3. Чудни, че и бързи! А как да не е остроумен пост:) Особено ми хареса отговорът към анонимния:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами за бързото...как да ти кажа...имах добро настроение сутринта, в която ги правих и реших, че допълнителните 4 човека, които ни бяха на гости не са пречка да запретна ръкави и да правя палачинки за целия отбор!
      А за отговора по-горе - ами странна логика имат някои хора...
      Приятна и усмихната неделя!

      Изтриване
  4. Хахха, началото ми прозвуча като едно писмо на сестра ми, което написала и пратила до нашите, когато била на детски лагер и което е нещо в този дух "в стаята има 3 легла, едно бюро, 1 шкаф, х броя лъжици, y броя вилици и тртт..." :)))
    А по въпроса с палачонковците - мисля, че не е въпрос, тъй като не бих се чудила въобще да ги излапам, само да ми паднат. Много апетитни малки сладурчовци си направила.

    Спокойно плажуване от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. М-да..това с писмото от сестра ти - мисля, че и аз имам някъде запазени подобни литературни шедьоври...

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...