петък, 25 май 2012 г.

Гъбена крем супа с крутони и карамелизиран лук

Сезонът на гъбите официално е открит и въпреки мизерното време плъзнахме вече из гората в търсене на вкусни гъбки.
Тази супичка е първото, което правя за тази година и всъщност е от преди две седмици, но нямах време да я публикувам...Тъй като обаче и вчера и днес ходихме за гъби и ми се насъбраха още рецепти, които искам да пусна, а не мога да прескоча тази, дойде и нейното време.

Моля, не късайте и не изскубвайте гъбите – иначе на това място повече няма да поникнат. Носете си ножче и ги отрязвайте от пънчето!

Гъбките, които намерихме бяха само три )-:, но усещането, когато обикаляш из гората и внезапно видиш тези розовеещи шапчици е просто супер!

Продукти:
3 червени гълъбки (в случая, но разбира се може да използвате всякакви гъби и при това в по-големи количества)
2 картофа
1 глава лук
Течна или заквасена сметана (ако е заквасена аз предварително я разбивам с виличка с малко течност от супата в отделна купичка и тогава я прибавям)
Сол и черен пипер на вкус

Крутони
Карамелизиран лук (и ако имате малко червено вино и мед)


Задушавам лука в малко олио, добавям гъбите и картофите – всичко нарязано на парченца и сипвам толкова вода, колкото да се покрият. Оставям ги да се сварят, след което ги пасирам, добавям сметаната, солта и черния пипер. Не оставям супата повече да ври, а само леко я разбърквам и я дърпам от котлона.

Нарязвам 2-3 филийки хляб на кубчета и ги запържвам в малко олио или масло.

Задушавам още една глава лук, нарязан на тънки полумесеци, след което добавям малко червено вино, сол и пипер. Като изври виното слагам и една-две лъжички мед, разбърквам – готово!

Сервирам супата с крутони и карамелизиран лук отгоре.

2 коментара:

  1. Звучи вкусно, а идеята с меда за карамелизирания лук ми допадна - ще го пробвам! Ама тези червеникави гъбки хич не ми вдъхват доверие, не те ли е страх да ги береш така?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха! Не-е...аз каквото и да бера винаги е под наблюдаващия поглед на половинката - той е експерта. А иначе някои гъбки наистина имат леко стряскащ цвят. Има едни зелени гълъбки и един път ги занесохме при едни приятели за вечеря...е докато не видяха, че ги ядем спокойно, целия отбор ни поглеждаше недовечиво и със съмнение, ама накрая всичко се изяде до последната гъбка.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...