У нас пицата е на особена почит: първо става сууупер вкусна
(благодарение на мен!Ха-ха!), второ всеки може да си изяви желанието при избора
на продукти, а такъв феномен не мога да постигна почти при никое друго ястие и
трето това е чудесно оползотворяване на всякакви останали парченца от
хладилника (къде недояден салам, къде останало парченце сирене и т.н.).
Тестото, което правя е плод на дългогодишни изменения и
подобрения (майтап, бе Уили!), но наистина от всички варианти този ми хареса
най-много и за момента все още води класацията. Преди съм купувала различни
смески за тесто за пица, както и готово тесто от фурната до нас, но все не се
получаваше така, както е например в пицария Верди (и след толкова години, все
още обичам да ходя там). А това, се получава тънко, защото го разточвам така
(т.е. разтеглям го с ръце) и с хрупкаво ръбче!
Продуктите по-долу са за една голяма пица или за три средно
голями, които на нас ни стигат, даже идват малко в повечко:
1 ч.ч. топла вода
2 ¼ ч.ч. брашно
2 ч.л. суха мая
2 с.л. мед
3 с.л. зехтин
В една по-голяма купа смесваме солта, маята, хладката вода и
меда, след което разбъркваме добре и оставяме да престои няколко минути. След
това добавяме зехтина и брашното. Не го слагам всичкото наведнъж, а първо една
чаша и разбърквам, след това още една чаша и пак бъркам и накрая добавям и останалото
брашно. Също така искам да добавя, че не меся тестото в машината за хляб, а
просто го разбърквам с дървена лъжица и накрая го меся няколко минути с ръце
(действа като антидепресант), като добавям толкова брашно, че тестото да не
лепне, а да е меко и еластично. Намазнявам леко купата със зехтин, намазвам с
него и тестенцето и го оставям да престои 2-3 часа или повече, затова в
повечето случаи си го меся още от сутринта.
Тестото го разделям на три топчета, след което поръсвам
хартията за печене с малко брашно, вземам едното топче и го разтеглям с ръце,
като усърдно се старая да го направя във формата на кръг, което не винаги се
получава. Оформям с пръсти малък ръб, след което го вдигам във въздуха и така
го тегля докато стане по-тъничко. Понякога се къса, но разтеглям тестото, така,
че да запълня дупките. Наистина е важно пицата да стане тънка, за да може хем да се
изпече, хем да не изгорят продуктите отгоре. Намазвам с доматения сос
(рецептата е ето тук: Сос за пица), слагам кой
каквото си е пожелал и мятам в предварително загрятата фурна при 230-240 С за
около 10 мин. На предпоследната шина.
Тук на снимките е моят вариант с бекон, мноого го обичам, но
сигурно се вижда и от другите рецепти, шунка, моцарела, топено пушено сирене,
кисели краставички, маслини и на края настърган пармезан.
Няма коментари:
Публикуване на коментар