събота, 21 юни 2014 г.

Мързелива палачинка



В момента, може би поради многото работа и разни други задължения съм изпаднала в абсолютна кулинарна летаргия, разнообразявана единствено от салати, скара и пица + бира и мачове. Между периодично падащите валежи, съботите и неделите са заети основно от разходки, бране на някоя гъбка и прииждащите депресирани от дъждове приятели, които вечер преди мача опъват допълнително найлони и други приспособления, така че с навлечените зимни якета покрай камината и телевизора навън приличаме на някоя експедиция от Нешънъл Джиографик.

Та, по повод мързела, който ме е обзел, ще ви покажа една мързелива палачинка на фурна, по рецепта на майчето, която е царица на рецептите от типа „една рецепта – сто варианта”. Палачинката може да е солена или сладка, за предястие или десерт и е много подходяща за тумба гости, когато трябва да се приготви нещо набързо. Ако искате да направите солен вариант, тогава сложете само мъъъничко захар и малко сол в сместа. За предястие съм я правила намазана с майонеза или Филаделфия + нарязани кисели краставички и сьомга или сварено пилешко месо. Но тъй като ми трябваше десерт, тук ще ви покажа сладкия вариант. Това, което липсва в рецептата са боровинки или изцедени вишни от компот, защото просто нямах и всъщност това беше в лек минус, защото леко киселия вкус на плодчетата чудесно хармонира на сладката палачинка. Ако имате обаче такива плодчета тогава просто ги наръсете върху тестото, преди да я изпечете.
Продукти:
4 яйца
30 г захар
200 мл прясно мляко
100 г брашно
2 с.л. газирана вода
Масло за намазване

Преди да разбъркам сместа включвам фурната на 200 С, заедно с тавата от самата фурна. За сместа разбивам добре яйцата, добавям захарта и продължавам да разбивам още 3-4 минути. След това прибавям прясното мляко, брашното и най-накрая газираната вода. Изваждам загрятата тава от фурната и слагам отгоре хартия за печене, която намазвам добре с парче масло. Изливам сместа в тавата – доста е рядка, но така трябва и слагам тавата за около 12 минути обратно във фурната. Палачинката може леко да се сбръчка при печенето. Когато я извадя я навивам с помощта на хартията за печене на руло и след това я нарязвам на по-малки парченца, които поръсвам с пудра захар и сервирам, докато всичко е още топло със сладолед. В случая сладоледът е творение на милото (-:
Това е.
И поздрав за всички, които обичат дъжда (-:
Две калинки като балеринки
Под дъжда вървели, песнички си пеели
Тралалали нека да вали
От дъждеца ах, нас не ни е страх!

10 коментара:

  1. Остави времето...,наблягай на компанията:))))
    При този мързел такава прекрасна палачинка?!
    Представям си като се разработиш какви ще ги въртиш?!!!!
    Чудесен неделен ден,Диди:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, благодаря! Когато ми дойде музата мога и цял ден да седя в кухнята, обаче сега музата си е взела лятна отпуска (-:
      И на теб хубава неделя!

      Изтриване
  2. Чудесна и лесна идея за сладичко, а и за закуска!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, става за закуска, но тогава я правя без толкова захар, защото сме разделени на отбори - аз обичам по-солено, другите са по сладкото (-:

      Изтриване
  3. Дида, имам една приятелка, дето в студентските години ме хранеше ежедневно с подобна;) Много хубаво беше! Сега ако сама не се нахраня, гладна ще си седя;) Но като теб, покрай мачове и телевизор, храня се с биричка и салатка.
    Е, не винаги!
    Хайде, хубаво време желая, че аман!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, ами значи си я карала доста луксозно през студентството (-: Моят основен източник на препитание беше дюнерът до общежитията, защото по отношение на готвенето всички бяхме с две леви ръце (-:
      А тази сутрин тук изгря слънце!!!

      Изтриване
  4. Соленият вариант и аз правя по почина на майка ти-една технология,сума ти разновидности,но до сладкия още не съм стигнала,а отдавна се каня.Твоята ми изглежда толкова сочна и жълтичка,ммммм,резни парченце и на мен!
    Диде,пожелавам ти прекрасни летни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами става за десерт, но ми липсваха плодчетата...обаче и със сладолед е готина, а жълтият цвят е от яйцата - не знам защо, но на домашните яйца жълтъците са им супер жълто-оранжеви.
      И на теб, Роси, хубави и усмихнати почивни дни (без дъжд)!

      Изтриване
  5. О, с тази мързелива палачинка голям зор видях преди време да я извадя от тавата :))) E, не пекох върху хартия за печене, но и в тефтера на мама от едно време не пишеше за такава :)) Твоето творение изжлежда чудно, Ди! А и сред тази природа сигурно се излапва за секунди :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А-а-а, без хартия за печене е ужас...не че не се изяжда, ама тогава се дава по една вилица на всеки и кой как може да я яде (-: А иначе палачинката е хубава, ама аз си я обичам солена със сирене и майонеза и студена - останалите я ометаха в сладкия вариант наистина за секунди (-:
      Хубава вечер, Инка!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...