събота, 21 декември 2013 г.

И още коледни джаджи



Ако не пробвате рецепти за Коледа и не печете сладки, ето няколко много симпатични джаджи, които не отнемат почти никакви средства за направата, стават с подръчни материали, но са малко пипкави, т.е. отнема известно време, докато се изрежат.


Трябват ви:
пергел, молив, клечки за зъби, лепило, картон, станиол или нещо подобно + свободен мъж с резачка, който да ви отреже няколко дървени шайби + мъх, въпреки че не знам точно в градски условия откъде да си го набавите (-:


Изрязвате от картон малки шаблони на елхички, звездички – каквото ви харесва, но винаги по два – за двете страни на елхичката, например. От вътрешната страна на едното шаблонче капвате малко лепило, слагате клечката за зъби до средата на шаблона и отгоре лепите другата лицева част.

С пергел се начертават окръжности с различен диаметър – най-добре е върху картон, след което изрязвам приблизително ¼ от окръжността, както се реже торта, и свивам кръгчето във формата на конус. Закрепвам отново върху клечка за зъби.


И подреждате всички джаджи върху дървените шайби, като ги забождате в мъха. Ако нямате мъх и дърво, обаче, може и да ги забодете в пръстта на саксиите по прозорците или на друго подходящо място. Аз съм ги слагала и върху малки топчета пластилин или хлебна гума, която закрепвам после някъде.


Подредете ги както ви харесва – много са подходящи за украса на масата или ако ги сложите на первазите или пък на библиотеката.



7 коментара:

  1. Чудесни имного тематични:) Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. С мъха и шайбите съм подготвена, оставя да режа;) Да не говорим, че имам деца, които бездействат;) Хубави празници, Дида!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, Мъхче, имах си аз мъх да ме можеш да си намериш (-: То с твоя отбор направо можеш и да отвориш малка манифактура! Мисля, че ще им е забавно...поне при нас на малката много й хареса идеята и цял ден само това правеше.
      Хубави празници и на теб!

      Изтриване
    2. Мъх, забравих да добавя, че ако използваш истински мъх, то тогава го откъсни както си е с малкото пръст отдолу и ако искаш да трае по-дълго, трябва веднъж на ден да капваш по мъничко вода отгоре, за да си остане влажен.

      Изтриване
  3. Скъпа,отдала си се на друг вид художествено творчество,обаче е страшно сладуресто!Чакам да видя от кулинарния списък какво си избрала и да ти е спорна подготовката!
    Пожелавам да посрещнете Коледа в уют,топлина и хармония!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. М-да...понякога имам такива творчески пристъпи и не ми се прави нищо друго...даже сладки не съм направила още, но смятам да пробвам тези трите вида от последната ти публикация, обаче утре или вдругиден като ми донесат масло, защото тук на 1000 м височина е малко кът с продуктите и маслото ми свърши.
      Пожелавам ти и на теб весела Коледа, мила Роси, с много усмивки, хубаво хапване (за което не се и съмнявам) и пивко настроение!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...