събота, 24 ноември 2012 г.

Семпла боб чорба с осолено телешко



И постът ще е кратък – заради Мимето...
Май споменах някъде, че си имам китара от около два месеца насам...Щото имам „много” свободно време, та реших, че едно ново хоби няма да ми се отрази зле...Но то си има и друга причина – в компанията всички мъжки половинки дрънкат ли дрънкат...Едно време това беше и в пакета „свалки” на милото – особено с „Кой разплака доброто момиче...”. Та събираме си се ний и особено лятно време, като седнем навън под бора, току някой хване китарата и удари няколко акорда...готино е – седиш, дърпаш струните, а останалите те гледат с възхита...Та и аз искам да се наредя сред редиците за другия сезон...Баща ми ме майтапи и ми вика от два месеца „Сузи” – от Сузи Куатро – страхотна кака, ама моето ниво за момента е 99-я братовчед на Сузито и се ограничава до няколко леки кръчмарски песнички, които вече горе-долу мога да подрънквам. И сутрин, като няма никой наоколо си слагам слушалките на телефона и за мотивация, с китара в ръка и „волуме на мах” правя на ужким по няколко сола...Кадрите биха били пълни компромати и биха предизвикали неконтролируем смях в залата...Та за туй от време на време сега прибягвам и до нещо по-бързичко за готвене, не че не правя и сложни изпълнения, даже имам няколко, дето е крайно време да пусна, но...изкуството преди всичко (-:


Ей туй е Мимето
Та ето и чорбичката, в която основните съставки са боб и осолено телешко. Такава осолена мръвка си правим за първи път... то всъщност милото я направи, аз бях пас, защото не разбирам. Ама всъщност се оказа, че не е никаква философия, а става супер вкусно. Единственото условие е мръвката, която осолявате да е прясна. В случая в една тенжера поставихме нарязани на по-едро парчета ребра, изсипахме отгоре толкова морска сол, че да ги покрие и ги захлупихме...И това беше!


И понеже нали сега е „en vogue” всичко да е био и от био по-био, та тази боб чорба с домашно осоленото телешко се вписва идеално в картинката. И бобът е домашен – купих си го от една баба през девет села, та чак в десето – няма майтап, те селата не бяха толкова на брой, обаче наистина беше в едно много скрито от погледите местенце. И нали понякога съм супер умна, точно в този ден не си бях взела нито фотоапарата, нито телефона за снимки, ама това е, защото знам, че там няма никакъв обхват...И естествено по закона на Мърфи, то като се заредиха едни живописни гледки, птички, китки, залези – абе кое от кое по-хубаво, така че да можеш добре да си се ядосаш и да си теглиш сам майните )-: В тези случаи естествено са най-подходящи забележките на околните от сорта на: „Е-е-е, ами да си беше взела апарата...нито тежи, нито нищо!” – да, благодаря за коментара!

А бобът не е съвсем „Боб, като боб”, защото от мръвката, докато се вари, се носи такъв стра-хо-тен аромат! И така се преяжда, че нямам думи...Аз лично си хапвам средно по три чинии (да, лакомията е голяма работа) + поне 2-3 филии домашен хляб и няколко люти чушки...

А иначе чорбичката я приготвям ето така:

Накисвам бобчето за няколко часа, също и мръвката в отделна тенджера, за да не е толкова солена. Задушавам една глава лук, след което добавям да се запържи и малко червен пипер, доматено пюре и малко брашно – разбърквам и сипвам водата, боба и мръвката. Ако имам под ръка слагам и нарязана чушка и морков. А за подправки добавям магданоз, джоджен и сух босилек. И го забравям да си къкри – поне 2 часа...
Сега отивам да си подрънкам още малко, защото ме е обхванало творческо настроение...


14 коментара:

  1. Красавица си е Мимето! А топлата чорбичка с туй месце, направо си я заплювам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да-а-а, и аз много си я харесвам! Хубава вечер!

      Изтриване
  2. Най-накрая успях да дочета. От сутринта съм я почнала тази ти публикация (още от работа), та сега я довърших (вече вкъщи). Голяма си терца хахах Успяваш да ме накараш да се усмихна, четейки.
    Честито за струнната хубавица, но тъй като съм малко скарана с музиката, нищо че съм от музикален род, се прехласнах по манджичката. Много отдавна не съм приготвяла боб, а пък с мръвка, че и солена - никога. Изглежда перфектно! От няколко години насам народните гозбици са ми особено на сърце.
    Добавката от лютичко ми допада, също и пресните подправки в бобеца.
    Накратко - отвори ми апетита :)

    Приятно дрънкане (ох, в тази публикция ни запозна с два музикални инструмента, но хайде, единият - по-миризливият, дано не се включи в свирукането).

    Усмихната вечер, Ди :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! А защо не готвиш бобец? Честно казано откакто я направихме тази мръвка -горе-долу на две седмици правя точно такава чорба - много ни хареса...А относно инструментите - свирим и още как - добре, че сме насред планината!
      Хубав уикенд и на теб, Инка!

      Изтриване
    2. Не готвя често, щото предимно аз го хапвам.
      Сложила съм боба вече да се вари. Поради липса на осолено телешко, ще сложа пушено свинско. Няма да получа вкуса на твоята чорбица, но толкова ми се прияде вчера, че не издържах. Ще докладвам какво съм забъркала на котлона :)

      Би ли споделила осоленото телешко дали се държи в хладилник и колко време трябва да престои осолено, че нещо не ми стана много ясно.

      Изтриване
    3. Ха-ха, супер! Ами не, не го държим в хладилника, а в избата на вилата...значи май в твоя случай трябва да е в хладилник...От около 3 седмици няколко парчета си стоят заровени в морска сол и ще ги държим вътре, докато си ги хапнем...то нали това е начин за консервиране и добива вкус като на пастърма. Тук в селото всички така съхраняват и сланината, като заколят прасетата...
      И преди да го сготвиш го изкисващ във вода.

      Изтриване
    4. Добре, купя телешко и запретвам ръкави. Благодаря за инструкциите. :)
      Преди малко си хапнах от бобчето по твоята рецепта. Стана бомбастично вкусно. Довечера ще го предложа и на мъжете, че на обяд са яли боклуци навън (двамата ходят да карат колела в събота и неделя).
      Е, не ми е бобецът с примамливо описаното от теб телешко, но се надявам да се похваля следавщия път и с него :)
      Eто ми бобчето >>. Трепач стана, както вече казах. Благодаря, Ди! Прегръдки :)

      Изтриване
    5. Еха, Инка - много се радвам, че ти е харесало! Много готино! Мерси и за хубавия нагледен резултат!А, ако ще си купуваш телешко, имай предвид, че това при нас са само ребърца, но с малко повече мръвка по тях...
      Дано да се хареса и на твоите момчета (-:

      Изтриване
  3. Писах, писах, не знам какво стана - дали има одобрение, или пак си пратих писанията на кино.
    Накратко - честито за Мимето и поздравления за бобеца. Гозбата е умопомрачително вкусна. Признавам, че много ми се прияде.

    Усмихната вечер, Ди :)

    ОтговорИзтриване
  4. Диде,много ти е гот китарата,красива е!
    И гозбицата чук тук ми ухае,мноооого апетитни кадри!Бих я уважила и без кокала :) !Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Така е - страхотна комбина сме с Мимето (-:
      Усмихната неделя и на теб!

      Изтриване
  5. Дида,
    у нас ще се изтрепем кой повече "хобити" да отгледа- аз си щракам, готвя... и май това е, а половинът прави вино, свири на китара, барабани и мете листата на двора;)))) И като дойдат и двете малки певици, купонът е върха;) Така че, щом сърце пеее, пей и ти с Мимето и хич не го мисли;)
    Иначе и ние сме на бобец, но родопски от миналаа седмица, малко прекалих с количеството и вече три дена не се вижда дънцето на тенджурката;)
    Много са ти задушевни снимките, доходи ми се на някое село;)))
    Хайде хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм, аз така или иначе си мисля, че ти си човек с железни нерви, но виж барабаните са си цяло изпитание/предизвикателство...Имаме един приятел, който през деня е супер сериозен и зает бизнесмен (-:, а вечер ходи и свири в една рок група, за сваляне на напрежението...та и аз така...
      Хубава и на теб, Мъх!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...