събота, 13 октомври 2012 г.

Гулаш от еленско с хлебни кнедли или Hirschgulasch mit Serviettenknödeln


Понеже началото на тази рубрика беше повече от скромно – само едни  картофки, но пък повечето неща от немската кухня пасват на по-студенко време, е то при тях си е и по-студено...та ей сега вече дойде моментът да запретна ръкави и да покажа нещо по-сериозно като например типичния за сезона гулаш от еленско месо. Участват още: запържени в масълце хлебни кнедли, домашно приготвено картофено пюре, червено вино (без данни за точно изпитото количество, но всеки да си прави изводите при наличието на стабилен отбор от 6 човека) и моя милост зад кадър в ролята на сценарист, режисьор и изпълнител за днешното представление.
И не, тази публикация няма да кипи от мъдрите ми остроумия, защото ми се изписа писането, докато обясня всичко...


Не знам дали си спомняте, но до преди няколко години имаше много рецепти за това какво може да приготвите със стар хляб...даже и книжки имаше. Е, тази рецепта тук не е много по-различна, с тази разлика, може би, че поне при нас хляб не се задържа, освен в случаите, когато сме се събрали повече народ на вилата и всеки е донесъл по един-два хляба. И ако не го префасонирам на промишлено количество пържени филийки и пасва към менюто, то тогава правя точно такива хлебни кнедли. Не са трудни, не изискват много време и си ходят отлично към всякакви сосчета и месца, особено към телешко или дивеч.

За около 4-6 порции (но за гарнитура към нещо по-мащабно) ви трябват:


Нарязвам в купа хлебчетата на малки залчета. Задушавам в малко масло и олио ситно нарязания лук и чесън, добавям и магданоза и накрая прибавям и млякото – оставям леко да кипне за около 2 минути, като от време на време разбърквам. Изсипвам сместа върху залчетата и след като изстине леко, чуквам яйцата, добавям подправките и размачквам с ръка. Оставям сместа да престои около 20 мин. Сега, специално за кнедлите съм си отделила 2-3 кухненски кърпи, които ги ползвам само за тях – не ви трябват много големи парчета. Намокрям и изстисквам добре кърпите и във всяка  – аз използвах две, разпределям сместа по равно и я разстилам като рулце – по дължина. След това го увивам в кърпата, като бонбон и завързвам двата края с конец. В голяма тенджера кипвам вода и пускам увитите кнедли вътре, като водата не трябва да ври, намалям на едно и ги оставям да плуват във водата за около 30-35 мин. Изваждам ги и като поизстинат леко ги отвивам – може или веднага да си ги хапнете или, както предпочитам аз, да ги завиете в алуминиево фолио, да ги оставите за една нощ в хладилника и да си ги приготвите на следващия ден така: нарязвам ги на тънки кръгчета, запичам ги леко в масло, за да придобият една такава супер вкусна хрупкавост и чак тогава си ги хапвате. Звучи по-трудно и досадно за приготвяне, отколкото е (-:


Не са прегорели, а имат и черно хлебче вътре (-:

Виж, с дивеча процедурата е малко по-дълга, но не е сложна. Аз не съм спец по приготвянето му и когато трябва да спретна нещо или се ровичкам из нета или се обаждам на майчето – тя винаги знае кое как да се направи или ако имам повече време и мога да прежаля няколко часа, искам съвет от местните авджии, които надълго и нашироко да ми обяснят тънкостите в приготвянето на дивеч (ей, а пък не можели да готвят мъжете - само им дайте поле за изява!) 


Продукти:
Около 800 г еленско месо
5 глави лук
4-5 моркова
2 с. л. доматено пюре
Малко олио и масло за запържване
2-3 с.л. брашно
2 ч.ч. хубаво червено вино
Сол, червен пипер
Няколко плодчета от хвойна (одрах си ръцете докато ги събера)
1 дафинов лист
2 зрънца бахар
1-2 с.л. сладко от червени боровинки
1,5 л вода

За маринатата:
около 1 л вода
5-6 с.л. оцет (аз използвам ябълков)
1 глава лук
1 морков
Дръжки от магданоз
1 дафинов лист
1 зрънце бахар
Няколко зърна черен пипер


Марината се кипва, оставя се да поври няколко минути и след като се дръпне от котлона се оставя да изстине напълно. След това слагаме месцето да се кисне така за поне 12 часа, за по-сигурно може и цяло денонощие. Преди да сложите обаче месото в маринатата го изчистете добре от ципите.
На следващия ден цялата история продължава така: ставате, изпивате си кафето на спокойствие, правите закуска за целия отбор и отново се заемате с еленското, като оставяте останалите да се щуросват кой както намери за добре или ангажирате женската половина от населението в белене и рязане на моркови и лук, придружено с важен обмен на информация за събитията от изминалата седмица, леки сплетни, клюки и планове за следващата седмица.


По-нататък: задушавам добре лука, след което прибавям доматеното пюре, разбърквам, слагам червения пипер, разбърквам, добавям и брашното – пак разбърквам и слагам двете чаши червено вино. Оставям алкохола от виното да се изпари, т.е. трябва да си ври леко поне десетина минути, след което досипвам водата, слагам морковите, мръвките (нарязани на парченца) и подправките. Нека да си къкри тихо, мирно и кротко за следващите 2-3 часа, само го разбърквам от време на време. Накрая, малко преди да е готово, добавям и сладкото от червени боровинки.


И накрая в завършен вид с кнедлите и пюрето – аз си слагам и допълнително сладко. Това е!

21 коментара:

  1. Леле, мале! То бива вкусотии, ама тук ме разби! И все пак си искам остроумията:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами вчера довършвах поста на две чашки червено винце и остроумията ми бяха леко мъгляви, а пък и ми беше супер мързеливо...обаче мисля активно - следващия път пак ще има (-:

      Изтриване
  2. Добре де,
    аз сега след цялото това угощение и очевадното ти благоразположение към солидна бройка натрапници, да стегна ли куфарето и да товаря челядта, за да опитам еленското и кнедлите?;)))
    Изглеждат божествено и да знаеш-идея си нямам какъв вкус има еленът;))
    Хайде помисли и ако няма кой да дойде, да идвам аз;)
    Хубава неделя@!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха! Много ме разсмя! Ами да ти кажа тези два дни тук е доста препълнено (6 възрастни + 3 деца), но има място за още народ (-: Все ще се вместим някак...Те повечето от натрапниците са или рода или аверчета от околните вили, но еленското почти привърши - видяхме му сметката и ако ти се отдаде случай - пробвай, ако месцето е както трябва, тогава е много вкусно...
      Усмихната неделя, Мъхче!

      Изтриване
  3. И аз съм на "леле, мале" :))) Първо ме подкара с усмивка, тръгвайки от "участват още" :)) и после съвсем ме "заблъска наляво, после надясно" и тртт :)
    Хлебни кнедли все още не съм се престрашавала да опитам, ограничих се само да картофените баварски и спрях с поръчките на този тип храна :)), но твоето хлебно "саламче" изглежда великолепно. А за месцето със сосчето, то е ясно, че няма да го опитам скоро, да не кажа никога, освен ако не намеря някой баварски принц (дано само да не е надледил лудостта на роднината си Лудвиг... пък знам ли, може и лебедово да опитам :)), но не мога да не отрека, че си го приготвила божествено.

    Поздравлния за поредната свежарска публикация :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами нали искаше рецепти за немска кухня - те ти ги! А за хлебните кнедли - те винаги се посрещат с мнооого голяма доза скептицизъм и след това се изяждат веднага и се почва едно: "А, ама то било много вкусно, бе!"...Та, пробвай, ако се навиеш, нямат много визия, но си заслужава определено.
      А за месцето - нали ходиш към оня край на Европата - е, сега е точно сезонът на дивеча...Луд, луд, ама виж го бай ти Лудвиг к'ви замъци е направил!
      Хубава неделя, Федорка!

      Изтриване
    2. Направих ги тия хлебни кнедли, Дидка! Чудесни са! Благодаря за страхотната рецепта! :)
      Прегръдки :)

      Изтриване
    3. Благодаря ти! Вече няколко пъти се врътнах от радост (-:

      Изтриване
  4. Надявам се следващата обаче да кипи.
    Диде, ама в нашите гори елени няма. К*во да правя сега, да пращам авджи при вас на лов ли?
    Имам подобие на този гулаш, който ще ядем две вечери. Днес ме очаква една досадна род среща, ама утре сутрин ще си направя тия кнедли. Обещавам. Чуднички са!

    ОтговорИзтриване
  5. ПП: Ако ги увия в свежо фолио и така пусна във водата да се варят?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, Пепи! Да ти кажа, мисля си, че ако пратиш твоите авджии при нашите няма да отидат на лов, а ще направят един старозагорско-пловдивски запой с приказки за това кой по-голямо прасе или нещо друго е уловил...Знам ги аз тия срещи (-:
      А си мисля, че кнедлите наистина ще ти харесат - много са вкуснички...А виж за фолиото - аз още не съм пробвала, но из немските форуми почти никой не ги вари като мен в кърпа, а ги увиват първо в свежо фолио и след това в алуминиево, за да ги стегнат по-добре и така ги пускат. Така че действай!

      Изтриване
    2. А, забравих да добавя - ако ги слагаш във фолио - намасли го леко преди да сложиш сместа и тогава ги увий.

      Изтриване
    3. Благодаря :)
      Ще сложа в свежо фолио, а после ще завия с алуминиевото.

      Изтриване
    4. И още нещо - като ги сложиш във водата - тя не трябва да ври и да не се шашкаш - кнедлините ролца не потъват ами се носят отгоре напред-назад...

      Изтриване
  6. Супер е порцията,Диде!
    Много вкусно,сочно месце и с тези кнедли ми разпали апетита и любопитството!
    Усмихнат вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Ами, този път мръвката наистина стана един път!
      И на теб хубава седмица!

      Изтриване
  7. Еха, страхотно! Тъкмо се бях наканила да купя еленско-в Метро има постоянно, защото голямата ми дъщеря е на 1-год.стаж в Цюрих, в архитектуро студио, в което много се тачи храната и всеки ден идват да готвят там разни хора...та за welcome -партито в нейна чест бяха приготвили еленско месо и тя беше възхитена.И мислех да диря някъде рецепта и ето как коментара ти в моя блог ме докара при теб и ясно е, че някой ден ще се пробвам да го приготвя.Иначе съм яла подобно еленско в Италия, там го сервират върху полента.А пък такива хлебни кнедли съм яла в Прага, и през ум не ми е минавало че се правят от стар хляб-ще ги приготвя и тях, защото често правя телешки гулаш и това ще бъде чудесна добавка.Отнесах се в писане....
    Хубав уикенд,Дида!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти! Радвам се, че намина (-: Цюрих е страхотен град, макар и малко по-скъпичък, но на мен поне много ми хареса...А аз там ядох подобен гулаш, но от диво прасе и полента - пак беше много вкусно...
      Хубав уикенд и на теб, Пепеляшке!

      Изтриване
    2. Диди, а твоето еленско от Метро ли е? Питам, за да знам дали си доволна от месото, макар че за 60 лв килото би трябвало да е перфектно....

      Изтриване
    3. Ами да ти кажа и да и не...В смисъл месото е от Метро, но цената не е 100% гаранция, че и мръвката е както трябва...Значи този път се получи много хубаво, миналия път, когато правих - също...Обаче преди около година и половина, когато купих бая трябваше да подъвчим - мисля, че за да се получи наистина трябва да стои по-дълго в маринатата и да го умопомрачиш от варене на слаб огън след това...А и понеже в Метро има и бутове, аз не съм рискувала досега - значи купувам само мръвка, която да е като за гулаш.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...