неделя, 2 септември 2012 г.

Разядка с печени чушки

Сезонът за приготвяне на зимнини е в пълна сила – мъкнат се буркани, мият се капачки, палят се огньове и врят казани. Кипи въодушевен труд и се приготвят количества, на които и някой добре работещ консервен комбинат би завидял...Паприкаш – 100 буркана, доматен сок – 70 буркана, кисели краставички – 40 буркана, лютеница – 150 буркана (да има и за внуците...), патладжани, бамя, грах, туршии, сладка и компоти в умопомрачителни количества...
И да – тези изречения не важат за мен, а за всички комшии, които са около нас – горните данни са представителна извадка само от едната съседка, която с гордост вчера ми показа избата си и пълните рафтове – всичко подредено, надписано, само зимата да дойде...Респект!
 
Ние, за разлика сме се самоизключили и сме като на самотен остров – нищо не правим...гледаме си трите зелени домата (-: И за да не се цепя съвсем от колектива реших и аз да се отчета...Вчера ми бяха останали 4 червени чушки и не че не можех да си ги изпека на котлона вътре, ама реших и аз да вдигна малко пушек, та си запалих печката БАЛКАНЪ и с гордост си поклечах за около десетина минути около нея, изпекох си чушките и направих ей тази разядка. Всъщност доста често си я правим или с чушки от буркан или, когато ми се пекат и с пресни чушлета.

Продукти:
4 червени печени чушки
1 малка скилидка чесън
4-5 сушени доматчета, мариновани със зехтин
2-3 листа босилек
малко настърган пармезан
щипка сол и захар

И сложния начин на приготвяне - всичко се слага в блендера и се смила, като се добавя и малко от зехтина на доматчетата. Хапнахме си я веднага като междинна закусчица с пресен домашен хляб с маслини и сиренце. Пробвайте – вкусно е!

10 коментара:

  1. Разядката е чудесна :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох,че изкусително! Напомня ми на прясна лютничка:) А горните запаси от зимнина, споменати за твоите комшии, ги чакам другата седмица от мама. И... за внуците не остава, тия у дома ще ми изядат ушите:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, да - вкусът е подобен...Ами, така е, щом мама има желание - браво на нея! Мойто майче прави също, но съвсем скромни количества - по 4-5 малки бурканчета от нещо си...

      Изтриване
  3. Много вкусна разядка!И апетитни снимки!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Хубава и усмихната седмица и на теб (-:

      Изтриване
  4. Хехе,усилен труд кипи,а?Който има време и мерак-хвала на него!Аз май предпочитам плажа.
    Ама хубава разядка си отвъртяла,със сигурност и много вкусна!
    Сърдечни поздрави и хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кипи, кипи...И плажът не е лоша идея, ама ей на - отпуската свърши )-:
      Лека и безстресова седмица!

      Изтриване
  5. Вкусно изглежда. Тази седмица ще печем чушки за зимнина и ще пробвам :)


    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвайте - надявам се да ви хареса!
      И на вас лека и усмихната седмица!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...