събота, 11 август 2012 г.

Огретен с макарони и сос Бешамел

Предполагам, че почти всеки, който има деца е минал през изнервящата фаза при изхранване на подрастващия вид, която започва с реплики от сорта на „Това няма да го яяяяяям!!!”, „Това не го искам!”, „Това не го обичааам!” и т.н. 

Поглед над дувара...или храсталака

При нас, слава богу, нямаше чак толкова проблеми, но направо съжалявах едната ми дружка, която трябваше да се бори едновременно с два такива екземпляра. Не знам дали и при вас е било така и не знам дали се дължи на все още неразработения и скромен речник на тази възрастова група (обикновено носят обувки с номер по-малък от 35), но независимо от нейното/моето/нашето старание да направим някаква вкусотия, с която да измамим подло подопечните, те упорито за всичко продължаваха да използват думата ТОВА. 

Няма връзка с темата – просто пример за перфектно и равномерно засаден босилек...Аз го садих (-:

"Това" можеше да е в сравнително редки случаи пиле (но, о ужас – с непрепечена кожа), пържола (не й искам тлъстото!) и почти във всички случаи е домат (в манджа), чушка (в манджа), бамя (в манджа), лук (в манджа), категорично и изцяло е изключена групата на зеленото (коприва, спанак, лапад и сие), което почти изчерпва нормалните възможности за приготвяне на някаква сравнително ядлива гозба или гарнитура. Естествено веднага ни направи впечатление, че картофи, пици, макарони, спагети и всякакъв друг вид паста някак си се вписват в допустимите храни и затова насочихме известни усилия за приготвянето на питателна храна, предимно от тези продукти, като подчертах питателна, защото имаше дискусия под мотото „защо не можем да ядем само пържени картофи?”. И така ето една рецепта, която е спечели борбата и се наложи срещу „ТОВА”:

 Кой си е изсушил много бурканчета с гъбки?

Продукти:
500 г кайма – аз използвах 300 г телешка и 200 г свинска
2 шепи сушени гъби или други, каквито имате
2 глави лук
2-3 скилидки чесън
Около 350 г макарони
моцарела или друго сирене или кашкавал
Магданоз
Босилек
Сол, черен и червен пипер

За соса Бешамел
90-100 г масло
5 с.л. брашно
3 ч.ч. мляко
Около 120 г настърган кашкавал
2 ч.л. дижонска горчица (може и друга)
Сол, черен пипер

Тук има кратка и дълга версия на огретена: при кратката запържвате всички съставки заедно, сварявате макароните и готово. При дългата гъбите се задушават с чесъна и магданоза. Отделно се задушава лука, прибавя се каймата и босилека, сол, малко червен и черен пипер (аз понеже се шматках с една бутилка бира в ръка, люснах и малко биричка към каймата) и всичко се запържва. Макароните се сваряват, след което се изсипват в достатъчно голяма тава, заедно с гъбите и каймата.
За Бешамела: Маслото се разтапя на слаб огън, след което при постоянно бъркане се прибавят 5-те лъжици брашно. Изсипвам двете чаши мляко и като бъркам от време на време, оставям сосчето да кипне. Добавям постепенно и третата чаша мляко. Разбърквам, слагам горчицата, сол и пипер на вкус и накрая добавям и настъргания кашкавал. Като се разтопи – дърпам от огъня.

Изсипвам соса върху макароните, слагам отгоре нарязаната на парченца моцарела и запичам при 200 С за около 20-25 мин.

Все още не съм решила загадката как да изкараш порция паста фотогенична, но мога да ви уверя, че е мнооого вкусно!

12 коментара:

  1. Страаашно апетитно изглежда!!! Записвам си да пробвам :). Благодаря за рецептата
    Хубав неделен ден ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, мерси! Пробвай - много е вкусно, а може да се хапва и студено...Приятна неделя и на теб!

      Изтриване
  2. Хахах, коментарът ти под снимката с босилека е убиец :))
    Явно твоите са малко по-големи, защото моето е във фазата "Това ям ли го?" :))
    Много апетитно изглежда пастата, не знам какво решаваш?!

    Хубав неделен следобед :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами не знам защо изникна само от лявата страна, уж го засадих навсякъде....иначе добре расте, нищо че е малко на гъстичко (-:
      Лека и усмихната седмица!

      Изтриване
  3. И на мен ми изглежда адски вкусна пастата:) А за гъбите направо завидях:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Дори и нескромно да звучи - добре се получи (-: А за гъбите просто имахме късмет с времето през пролетта. Виж, сега като не е валяло толкова време, няма нито една гъба. Надявам се през септември да има пак - манатарки и сърнели.
      Приятна седмица!

      Изтриване
  4. Наистина пастата трудно се поддава на хубава снимка,наскоро снимах една и си помислих сащото.
    Но твоята се долавя много осезаемо и ясно,че е разкошна,бъди спокойна!Страшно ми харесва предложението ти,точно по мой вкус!
    Поздрави,Дида!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! М-м-м, малко няма фасон, но се компенсира с вкуса...А, аз не съм се притеснила, пък и нямаше за кога да го мисля, защото народонаселението веднага я излапа и беше много доволно...
      Лека седмица, Роси!

      Изтриване
  5. Нещо те загубих напоследък, но днес да си призная в офиса доста се позабавлявах с твоите публикации. Няма да коментирам поотделно всичките, но гъбената серия, този огретен и онова чудо Балкань ми взеха акъла;) Намират ми се едни тук дето обясняват какво ядат и не, така че ще те копирам с тази рецепта;)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че намина Мъхче! Аз съм си тук, не съм се губила....само ще се пошматкам по плажа няколко дни, скрих се малко на юг, за да позаредя батериите. Радвам се, че си се посмяла - дано рецептата да се понрави твоите хора (-:

      Изтриване
  6. Здравей,

    Харесва ми това, че използваш сушени манатарки :) Манатарките придават невероятен и запомнящ се аромат.
    И аз си имам от миналата година :) и си ги пазя :)

    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, радвам се, че ви е харесала идеята...Манатарките са, поне според мен, най-подходящи за сушене, при другите гъби се губи до голяма степен и аромата и вкуса...Ама не ги пазете - хапвайте ги (-:
      Приятна събота и неделя!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...