петък, 18 май 2012 г.

Тракийски катми

Точно в центъра на Пловдив, на площад Централен (отстрани на пощата), вече от няколко години съществува това местенце за вкусни тракийски катми. Изборът е невероятно голям, мисля, че предлагат над 100 различни вида плънки, и може да избирате между малка (която всъщност е напълно достатъчна) и голяма (която и на следващия ден е вкусна – пробвала съм вече...)

Мястото е непретенциозно, малко, вътре има само един плот до стената и витрина, зад която са разположени няколкото плочи за катми, а отвън има две-три малки масички.

Тук се идва, четеш, чудиш се дали пак да си вземеш от ония с топеното сирене и шунка...ама пък и с пилешкото бяха вкусни.....не, най-добре този път с бекон, кашкавал и топено-пушено сирене, което толкова приятно се разтапя в катмата, поръчваш, плащаш и най-добре отиваш в градската градина - на 20 метра е...Сядаш на някоя пейка и след като подушиш разтопеното масло отгоре, започваш да си режем малки хапки, зяпаш народа наоколо и си дъвчиш на спокойствие...

Малките репортажи от пътеводител на галактическия пловдивчанин не са с рекламна цел. Впечатленията са чисто субективни и отговарят на моя вкус, на този на децата, на милото и на моите приятели........

8 коментара:

 1. от няколко години не съм била в Пловдив и ето какво съм изтървала :))
  хубава вечер

  ОтговорИзтриване
 2. Ето пропорцията на класическата катма: 1250 мл вода, 700 г брашно, 20 г пресна мая, 3 яйца.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря за рецептата, динозавър!

   Изтриване
 3. Хи-хи, у дома ги обожаваме и имам цяла сантиментална история по въпроса, можеш да пробваш да си ги приготвиш и ти:

  http://colourmagicp.blogspot.com/2010/06/blog-post_19.html

  Палава неделя!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. О-о-о, аз таз история я прочетох още като ти открих блога, ама сега при повторното четене си припомних, че не ползваш сач, а тиган. И понеже и аз сач още нямам (срам и позор) мисля още идната събота да ги спретна (-:

   Изтриване
 4. а случайно някой да знае рецептата ??? Как стават толкова хрупкави отвън и толкова меки отвътре <3

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравей! Виж линка в коментара на Пепеляшка по-горе - тя е дала рецепта в нейния блог и катмите стават много, много вкусни!

   Изтриване
 5. Сега катмите са по вкусни

  ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...