Така…Това ни е
реколтата за тази година – в цялата си красота, прелест и изобилие. Всъщност
бяха два домата, но милото снощи изяде единия така, както си беше – зелен,
зеленичък, та доматчето не доживя да бъде документирано. И поради този богат
урожай, в момента извършвам важно статистическо проучване и изследване на
зависимостта между засадените корени домати в различни ъгълчета на градината,
ежегодната реколта и разни мащабни странични величини, които влияят на
реколтата. Статистиката досега показва следните резултати:
2011 – два корена
домата, засадени по скоро принудително, защото ни бяха връчени от съседката, на
случайно място близо до входната врата. Резултат – 20-тина домата, т.е. отлично
постижение.
2012 – целенасочено
купуване на 10 корена домати – резултат
- 12 зелени домата + 1 дребен, с формата на джамина червен домат. Хм!
2013 – грижливо
засаждане на 5 корена домати, на подбрано място + редовно поливане и две
градушки. Резултат – 2 домата. Търся подходящата формула за туй статистическо
недоразумение… Мисля, че през 2014 ще се върнем на първоначалния вариант с
двата корена…
Тиквичките се оказаха
полезно и непретенциозно растение. Доволна съм – имаше много, много,
мно-о-о-о-го тиквички – за роднини, приятели и съседи, на които даже на края им
писна от моите тиквички (-:
Едногодишните ми люти
чушки, които грижливо подрязах през пролетта никнат като пощурели, а тук се
случи нещо необяснимо…нещо като тука има-тука нема. На снимката вляво, в
долния ъгъл засадих див лук…Мина известно време и лукът поникна в съседната
саксия – вдясно, което за пореден път доказва, че аз съм уникален градинар.
Милото се майтапеше и каза, че ако успея да приложа този номер в по-голям
мащаб, например с насажденията на съседката и нашите, то тогава няма да имаме
никакъв проблем с реколтата (-:
А за хапване ви
предлагам пилешко с праз, гъби и камамбер, което не е никаква сложнотия за
приготвяне.
Продукти:
Пилешки мръвчици
(може и свински)
Праз
Гъби
Сос Уорчестър
или соев сос
камамбер
Сол, черен пипер
Мръвките може да
са нарязани на парченца или пък не – както искате. Запържват се, подправят се с няколко
капки сос Уорчестър, сол и пипер и се оставят настрана. В същия тиган се
задушава ситно нарязаният праз и гъбите, докато омекнат. След това в една
тавичка се слагат мръвките, отгоре праза и гъбите и най-отгоре се подреждат
парченцата нарязан камамбер. Всичко се запича за малко на по-силна фурна,
колкото да омекне камамбера и това е. Готово!
Браво за реколтата:) Все пак е нещо пред нищо! Чудесна рецепта и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! Така философски погледнато си абсолютно права...ама пак си е лека излагация само с два домата (-:
ИзтриванеТвоята работа е точно като на баща ми усилията и то всяка година.Ама тази година колкото му бая на това домати,колкото прави разсади,пикира ги,па ги ся,пък капково напояване,пък пръскане със сто препарата хиляда пъти и накрая толкова хилава реколта не е било като тази година.Аз добре,че имам съселяни с добър добив и ниски цени,че иначе съм жив зян,но поради твоите и описаните от мен причини в моя двор корен не бодвам.Така че за 2014 г. виж там какво ще се спазариш със съседката,Диде и си пий ракийката,не се коси с тез домати.Знаеш,че тук ми е винаги много драго да се отбия да си похортуваме!Прегръдка и хубава неделя!
ОтговорИзтриванеп.п.Гозбицата е трепач!
О, Роси, то и при нас добре, че са съседите - да са живи и здрави бабите, от които купуваме. При мен опитите са по-скоро с научно-изследователска цел, 'щото ако трябва да се изхранваме с моите опити, гладни ще си останем (-: Единственото нещо, което успешно отглеждам са люти чушки, които обаче само аз си ги ям вкъщи.
ИзтриванеМного готино - тези думички "да си похортуваме" отдавна не ги бях чувала (-:
Хубава и мързелива неделя!