събота, 9 юни 2012 г.

Брускети с херинга и сушени доматчета

Снощи изневиделица ни дойдоха едни приятели на гости...Хм, няма лошо, освен ако не си на 20 км от следващото населено място, където има хранителен магазин отворен до по-късно и не искаш да им сервираш кисело мляко от селския магазин (ако е отворен) и да им подариш по чифт галоши като сувенир.  Не че в къщи няма мръвки и прочие, но температурата им в нормално състояние е –18 С....Т.е. подготовката му е майката! Аз обичам да планувам.....поне що се отнася до яденето и затова преди да се отцепим от града старателно и съвестно си правя списък за пазаруване с евентуално меню за всеки ден. За гости и непредвидени компании винаги има по някоя друга тарелка с кюфтета и пържоли, обаче не е работа половинката ти да тръби, че си имаш новоизлюпен кулинарен блог, какви вкусотии готвиш, а пък ‘кво сготви вчера... и прочие....С една дума имаш да защитаваш имидж иначе като нищо ще ти понижат рейтинга – и...срамота! Така че обикновено преди празници и задаващи се отпускни периоди правя телефонна анкета кой кога ще идва или пък не, за да мога достойно да защитя честта на фамилия Прици.

Друга причина за подобаваща подготовка е, че не обичам да си имаме гости, а аз през цялото време да готвя, да бъркам, да нося, да раздигам и с една дума да се чувствам като високо квалифициран сервитьор! Така че, когато всичко ти е готово просто и ти сядаш и се задълбочаваш с другите покрай хапването и пийването в разговори за времето, зачестилите земетресения и края на света по календара на маите, политиката и изминалата седмица (1-ви етап), обмен на някоя друга рецепта, кой кога ще е в отпуска, започналата ваканция на децата (2-ри етап) и европейско първенство по футбол, коментари на живо и викове, основно от мъжкия отбор (3-ти етап с оупън енд!). При последния етап кюфтетата вече се бяха размразили и гордо и славно цвърчаха на скарата, а картофите за салатата вече бяха сварени, обелени и префасонирани със зелен лук на картофена салата.
Обаче какво предложих за предястие е въпроса....Ха! Силата ми е в превъплъщаването и уползотворяването на дребни остатъци, които като цяло изобщо не си ходят. В случая това бяха 2 парчета розова маринована херинга от Била, половин бурканче със сушени домати в зехтин и парче пармезан. И та-да-а-а-а! Ето ви ги гурме брускетите, на които всички още веднъж да ви се възхитят, похвалят и зацъкат с езици какво пак съм сътворила!

Продукти:
Чиабата или франзела, нарязана на тънки филийки
Херинга в олио – розова или обикновена
рукола
сушени доматчета
пармезан
чесън, зехтин и черен пипер

Запекох филийките за няколко минути на фурна при 200 С, след което ги натърках със скилидка чесън и ги намазах със зехтин. И в общи линии това беше – сега идва време на подредбата и привеждането им в умопомрачително вкусен вид – на всяка филийка сложих по листенце-две рукола, малко нарязано сушено доматче, парченце херинга,
стърготина пармезан и гордо изнесох чинията навън, където вече се нагласяше телевизора за предстоящите мачове……Беше много готина вечер!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...