неделя, 7 април 2013 г.

Тоблероново парфеВижте какво си хванахме тази седмица!


От време на време ни навестяват мишоци, но понеже не бих казала, че мишето гости е с размерите на миша напаст, аз категорично съм против да се слагат отрови и затова след известни спорове и дискусии милото се съгласи да ги пуска извън къщата…на някоя поляна. Въпреки че подобни хуманитарни действия – тук на село – се извършват като хипер секретна операция, за да не будим недоумение и клатене на глави у съседите. Та тази седмица си хванахме ей туй мишле – името му е Акробат, защото скача като щуро и го пуснахме в терариума на игуаната, която малката изпусна миналото лято в градината и която повече не видяхме. Та сега Акробат обитава просторен апартамент – аll Inclusive, вкл. поддръжка на имота, сламена мебелировка, напитки и отбрани сиренца (-: Сега си имаме вече две кучета, две кокошки и едно мишле – пълна хармония!


Не е много фокусирана снимка, но мишлето се движи супер бързо 
А иначе днешната рецепта може и да не пасва още съвсем перфектно на сезона, обаче аз почти целогодишно си я правя в разни вариации. За първи път тоблеронов сладолед си хапнах в Цюрих преди няколко години...в едно страхотно заведенийце на центъра, което основно предлагаше фондю с различни сирена, така че из цялото заведение се носеше един много задушевно-ароматен мирис. Та тогава за десерт, както казах, си хапнахме такъв сладолед – беше уникално вкусен...два пъти си поръчах (-: И след това някъде из нета мернах и тази рецепта, която също се оказа много вкусна и всъщност доста лесна. Единствения проблем са количествата, в смисъл, че и двойна и тройна доза да правя – все много бързо изчезва. Между другото вместо с тоблерон може да използвате и обикновен шоколад или кувертюр – пак става много готино (-: 
Продукти за около 4 порции:
200 г тоблерон
2 с.л. пудра захар
2 яйца (разделени белтьци и жълтьци)
1 щипка сол
2 с.л. захар
300 мл течна сметана

Разтопявам тоблерона и го оставям леко да се охлади. Сега, относно разтопяването на шоколад всеки си има някаква техника...предполагам. Мен лично ме домързява да го топя на водна баня и затова сипвам в една тенджерка малко от течната сметана и я загрявам, след което при постоянно бъркане при вече изключен котлон добавям натрошения на ситно шоколад, докато стане една хомогенна смес. По-нататък: в купа разбивам двата жълтъка, заедно с пудрата захар и добавям разтопения тоблерон. В друга купа разбивам на сняг белтъците, заедно със захарта и щипката сол и в трета купа разбивам сметаната. Като свършат купите първо прибавям към сместа белтъците и след това сметаната – но не бъркайте усилено, а съвсем леко, така че сместа да стои пухкава.
Накрая всичко се изсипва в подходящ съд и се оставя да престои във фризера поне 6 часа. Аз използвам или купички, които съм покрила с прозрачно фолио, така че след това цялото парфе да може да се извади лесно или пластмасова кутия от сладолед (-: 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...