Миналата седмица, като бях на гости при нашите на новото им
местообитание се разигра приблизително следната сценка, докато си доглеждах
едно криминале по телевизията.
- Какво правиш, майче?! – невярваща на очите си питам
изтормозено недоспалото родителско тяло.
- Хм, плета чорапи...Само че не мога да ги докарам съвсем
еднакви, защото още не съм тренирала достатъчно...ама нищо – така ще са по-оригинални!
- Да, похвално...ама е два часа през нощта...
- Не мога да заспя... – почти изплаква майчето.
- Да не си пила кафе много късно?
- Не бе....Не съм!
- Хм! А нещо друго? Кола или подобно?
- Не-е-е! Само някаква лимонада, дето сигурно ти си я
купила, ама ми беше бая сладка...
- Откъде? Каква лимонада? – питам с нарастващо подозрение
аз.
При което майчето смутено измъква от кухненското кошче
празна опаковка от Ред Бул, която си бях купила същия ден за водката и забравих
вечерта да изпия...До сутринта всички се бяхме сдобили с по един чифт чорапи от
различни прежди за следващия зимен сезон. Така че, ако искате майките ви да
спят – не им давайте Ред Бул! Ако ли пък спешно ви трябват голямо количество
чорапи – може! Действа!
А иначе тази година направо надминахме себе си в засаждането
на селскостопанска продукция. Утрепаааахме се от работа и много се старахме под
мъдрото ръководство и строгия поглед на една комшийка – майстор в засаждането
на всичко и правенето на зимнина, даваща ценни съвети (-: Бяха засадени
следните насаждения, имащи за цел да ни подсигурят с поне по една-две салати
през лятото:
5 корена краставици и 4 чушки...
и домати – 5 корена
и последно - това не е просто хубава снимка на почвата, а
засадени тиквички под прикритие – 2 бр. И накрая да ви представя домашния ни
гущер – Йори, който живее в един треволяк до къщата и тича много бързо.
И в духа на приповдигнатото ни земеделско настроение ви
предлагам едно симпатично мезе, което много добре си ходи с изстудено бяло вино
(за мен) или биричка (за останалия отбор).
Продукти:
тиквички
сушени домати в зехтин
шунка
сирене и кашкавал
Не давам количества умишлено, защото просто може да
направите колкото ви се прави. Тиквичките ги срязвам на две – не по дължина, а
по средата. След това всяка половинка я нарязвам на тънки ивици с ножа за
кашкавал, този, който изглежда като шпатулка – с него ми е най-лесно. Загрявам
тигана и слага съвсем малко олио, след което буквално за секунди
запичам/запържвам всяко парченце и ги отцеждам на кухненска хартия. В тавичката
на грила или в тавичка за фурната нареждам така: парче тиквичка, отгоре
парченце шунка, сирене, резенче сушен домат, пак тиквичка и най-отгоре парченце
пармезан или кашкавал. Запичат се съвсем леко. Това е!