Още от петък бях решила, че събота и неделя няма да
правя нищо-нииищо! Категорично си казах, че днес, тъй като и времето е малко
мрачно, променливо и по-студено, цял ден ще се валям на дивана и ще си гледам филмчета, ще
си цъкам на компютъра, ще си дочета книжката (Тери Пратчет - „Еманципирана
магия”) и евентуално ще направя една картофена крем супичка и то не толкова за
мен, колкото за милото...Да, ама като си четях из блоговете видях поста на pep-4o ето тук:
http://pep-4o.blogspot.com/2012/05/blog-post_11.html
http://pep-4o.blogspot.com/2012/05/blog-post_11.html
за едни много вкусно изглеждащи
кашкавалки с левурда и понеже и аз имам в двора, а нямам всички продукти за да
ги изпробвам днес (тук в селския магазин крема сиренето е лукс, а марката
кисело мляко, която се продава ми е странна на вкус и не я харесвам, а подобни
екзотични продукти като сусамово семе изобщо никога не е и имало), та сърцето
ми на блогер и гурман затуптя по-силно и в крайна сметка реших, че трябва да се
пробва следната комбинация за мъфини, която поне откъм съставки имаше всички
шансове за успех и по-нататъшна кариера за летния сезон.
Така, та значи направих следната
експериментална рецепта:
Продукти:
225 г брашно
10 г бакпулвер (това е едно
пакетче)
150 мл прясно мляко
1 с.л. заквасена сметана
2 яйца
1 щипка сол
12-13 маслини, без костилки,
нарязани на ситно
6-7 с.л. олио
ок. 200 г сирене, натрошено
няколко листа левурда, при мен
бяха 8 (но следващия път ще сложа повече), леко бланширани, нарязани на ситно.
Тези продукти са за моята форма за
мъфини – 12 бр.
Разбивам млякото с яйцата и след
това постепенно добавям брашното, което съм смесила с бакпулвера и щипката сол.
Понеже имах малко останала заквасена сметана – сложих и нея. Разбивам с телта и
прибавям олиото – пак разбърквам и накрая слагам левурдата, сиренето и
маслините. Сол, черен и червен пипер на вкус.
Мъфините се пекат в предварително
закрята фурна на 170 С за около 25 мин.
Тъй като не намазах мъфините с
яйце отгоре, когато станаха готови ги поръсих с малко вода и ги покрих с една
кърпа – както когато правя питка. Станаха много пухкави и приятни – ще се
правят отново!