Дребният вирус си беше обул родопските терлици, промъкна се
тихо и подло ми удари няколко дясни крошета, уцелвайки ме в главата, ушите и
носа, след което се настани удобно и взе да се киска над засилващата се хрема,
увеличаващата се температура и сополивия нос. На следващия ден обикалях с голям
пакет носни кърпи в ръка, кашлях и можех спокойно да конкурирам Дон Корлеоне от
„Кръстникът“ и да докарам ролята по-добре (поне звуково) и от
Марлон Брандо. Също така успешно изкарах акъла на милото на два пъти в коридора
в тъмното, като рискувах да бъда преметната на пода в джудистка хватка и със
счупен врат, ако не бях изломотила нежно, дрезгаво и басово: „Мило, аз съм...”
Та, когато съм настинала ми се хапват много и определен тип неща – плодове,
след 5 минути печено прасенце, след половин час – шоколадово суфле или поне
голям тлъст шоколад със стафиди и лещници, после пак нещо солено, като например
сандвич с домашна майонеза, шунка и рохко яйце, чипс, може и торта и т.н.
Изобщо, когато мога да усещам вкуса на храната ям много, успокоявайки се с
мисълта, че имам нужда от силна храна, за да преборя оня нещастен вирус там....Та
и затова тази рецепта с телешкото си дойде от самосебе си, защото ми се пиеше
топъл телешки бульон...домашен, естествено (-:
И първото минзухарче в двора
Vitello tonnato е типично италианско предястие, произлизащо
от региона Пиемонт, като основните съставки на ястието са изстудено телешко и
сос от риба тон, а иначе варианти за приготвяне – колкото искате...Но по мое
скромно мнение точно това предястие,
колкото и елементарно да звучи и карпачото показват дали един италиански
ресторант си струва или не...В интерес на истината трябва да кажа, че в Пловдив
в ресторант Унико съм хапвала едно от най-вкусните карпачо досега, доста по-добро
от това, което съм опитвала в Милано и то в съвсем не евтини ресторанти...Но
това е друга темичка, няма да се отплесвам...Та обратно към рецептата:
Продукти:
300-400 г
телешко филе – това е за около 4 порции
Зеленчуци за супа: 1 морков, 1 малка глава лук, дръжки от
магданоз, малко целина, зърна черен пипер, 1 дафинов лист, сол
За соса:
3 с.л. майонеза, може и повече (с домашно приготвена става най-вкусно)
Една консерва филе от риба тон в собствен сос – 150 г, изцедена
3 ч.л. каперси
1-2 рибки аншоа (по желание)
Лимонов сок, сол, черен пипер, малко бульон за разреждане
Сварявам телешкото заедно с нарязаните на едро зеленчуци и
подправки до готовност, след което го изваждам и оставям напълно да изстине. Аз
сварявам телешкото много добре, но това е въпрос на вкус – в някои рецепти то
се пече на слаба температура, допълнително се маринова или се оставя леко
розовеещо – както ви харесва.
За соса – рибата тон, аншоата, каперсите и подправките се
пасират, добавя се майонезата, солта, пипера и 2-3 с.л. студен бульон за
разреждане. Ако желаете може да добавите и ситно нарязани кисели краставички,
горчица, сварени яйца или пък да разредите вместо с бульон – с бяло вино.
Накрая телешкото се нарязва на филийки и се полива със
сосчето – идеално върви с препечени филийки и бяло вино.