неделя, 10 март 2013 г.

Vitello tonnato (телешко със сос от риба тон)



Дребният вирус си беше обул родопските терлици, промъкна се тихо и подло ми удари няколко дясни крошета, уцелвайки ме в главата, ушите и носа, след което се настани удобно и взе да се киска над засилващата се хрема, увеличаващата се температура и сополивия нос. На следващия ден обикалях с голям пакет носни кърпи в ръка, кашлях и можех спокойно да конкурирам Дон Корлеоне от „Кръстникът“ и да докарам ролята по-добре (поне звуково) и от Марлон Брандо. Също така успешно изкарах акъла на милото на два пъти в коридора в тъмното, като рискувах да бъда преметната на пода в джудистка хватка и със счупен врат, ако не бях изломотила нежно, дрезгаво и басово: „Мило, аз съм...” Та, когато съм настинала ми се хапват много и определен тип неща – плодове, след 5 минути печено прасенце, след половин час – шоколадово суфле или поне голям тлъст шоколад със стафиди и лещници, после пак нещо солено, като например сандвич с домашна майонеза, шунка и рохко яйце, чипс, може и торта и т.н. Изобщо, когато мога да усещам вкуса на храната ям много, успокоявайки се с мисълта, че имам нужда от силна храна, за да преборя оня нещастен вирус там....Та и затова тази рецепта с телешкото си дойде от самосебе си, защото ми се пиеше топъл телешки бульон...домашен, естествено (-:


И първото минзухарче в двора

Vitello tonnato е типично италианско предястие, произлизащо от региона Пиемонт, като основните съставки на ястието са изстудено телешко и сос от риба тон, а иначе варианти за приготвяне – колкото искате...Но по мое скромно мнение точно това предястие, колкото и елементарно да звучи и карпачото показват дали един италиански ресторант си струва или не...В интерес на истината трябва да кажа, че в Пловдив в ресторант Унико съм хапвала едно от най-вкусните карпачо досега, доста по-добро от това, което съм опитвала в Милано и то в съвсем не евтини ресторанти...Но това е друга темичка, няма да се отплесвам...Та обратно към рецептата:

Продукти:
300-400 г телешко филе – това е за около 4 порции
Зеленчуци за супа: 1 морков, 1 малка глава лук, дръжки от магданоз, малко целина, зърна черен пипер, 1 дафинов лист, сол

За соса:
3 с.л. майонеза, може и повече (с домашно приготвена става най-вкусно)
Една консерва филе от риба тон в собствен сос – 150 г, изцедена
3 ч.л. каперси
1-2 рибки аншоа (по желание)
Лимонов сок, сол, черен пипер, малко бульон за разреждане

Сварявам телешкото заедно с нарязаните на едро зеленчуци и подправки до готовност, след което го изваждам и оставям напълно да изстине. Аз сварявам телешкото много добре, но това е въпрос на вкус – в някои рецепти то се пече на слаба температура, допълнително се маринова или се оставя леко розовеещо – както ви харесва.
За соса – рибата тон, аншоата, каперсите и подправките се пасират, добавя се майонезата, солта, пипера и 2-3 с.л. студен бульон за разреждане. Ако желаете може да добавите и ситно нарязани кисели краставички, горчица, сварени яйца или пък да разредите вместо с бульон – с бяло вино.
Накрая телешкото се нарязва на филийки и се полива със сосчето – идеално върви с препечени филийки и бяло вино.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...