Покрай
олимпийските игри в Сочи, св. Валентин и липсата на сняг наоколо, една малка
спортна група от трима човека + един мързел (аз) реши да се отправи надалече – далече,
чак в Бавария – до Oberammergau. Тримата спортни ентусиасти – милото и двойката
симпатяги едва дочакаха да пристигнем, метнаха багажа, надянаха ските и айде по
цял ден надолу-нагоре-надолу, с часове наред, като пощурели се опитваха да
подобрят всички олимпийски рекорди.
А аз? Аз съм
мързелива - в смисъл, не че ме мързи да
върша разни ежедневно-домакински-професионалнозадължителни-работи (то и никой
не ме пита в повечето случаи дали ми се прави или не), но не обичам да
спортувам....И винаги си е било така...Може би съм някакъв странен медицински
феномен, но не мога да плувам, да карам колело, единствено сигурна се чувствам
в кола, но със забележката, че ако я карам аз, то тогава се движа с умерена
скорост, т.е. с не повече от 50 км/ч и не мога да водя диалог със спътници и
само измучавам в отговор, а ако я кара милото, то се опитвам да му налагам
всякакви европейски и неевропейски ограничения на скоростта.
Така че не ми
оставаше нищо друго освен да се припичам по цял ден под зимното баварско
слънце, да хапвам ябълков щрудел с ванилов сос, да чета клюкарски списания, да
си правя компания с разни наденички и бира, да чета любовни романи и да хапвам Kaspressknödel
с кисело зеле.
Така че, дами и
господа, представям ви: Kaspressknödel
(който
успее да го изговори без грешка от първия път ще получи бонбон) или хлебни
кнедли с кашкавал.
Продукти за
около 20 малки кнедли:
3 хлебчета (тип
земелка)
1 глава лук
250 мл прясно
мляко
2 яйца
малко магданоз
2 картофа
около 100-150 г сирене
Грюер (или друго подобно)
Лукът се нарязва на ситно и се задушава. Прибавям нарязания магданоз и малко след това млякото – оставям само да кипне веднъж. Хлебчетата се нарязват на малки кубчета и се слагат в голяма купа. Заливат се с млякото и лука, разбърквам и покривам купата с кърпа за около половин час. През това време сварявам два картофа (с обелките) и след като изстинат малко и ги обеля, ги настъргвам към хлебчетата. Подправям със сол и черен пипер. Добавям двете яйца, разбърквам с ръка получилата се смес и накрая добавям настърганото сирене. Загрявам в тигана олио, намокрям си ръцете и оформям малки топчета, като леко ги сплесквам – като кюфтета. Кнедлите се пържат изключително бързо – за няколко минути са готови всичките и са много вкусни.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава. Прибавям нарязания магданоз и малко след това млякото – оставям само да кипне веднъж. Хлебчетата се нарязват на малки кубчета и се слагат в голяма купа. Заливат се с млякото и лука, разбърквам и покривам купата с кърпа за около половин час. През това време сварявам два картофа (с обелките) и след като изстинат малко и ги обеля, ги настъргвам към хлебчетата. Подправям със сол и черен пипер. Добавям двете яйца, разбърквам с ръка получилата се смес и накрая добавям настърганото сирене. Загрявам в тигана олио, намокрям си ръцете и оформям малки топчета, като леко ги сплесквам – като кюфтета. Кнедлите се пържат изключително бързо – за няколко минути са готови всичките и са много вкусни.
По принцип този
тип кнедли се сервират или с кисело зеле или с телешки бульон. През лятото
често се хапват и само със зелена салата. В моя случай, понеже някой забрави
вчера да извади телешкото от фризера, прибягнах до резервен вариант и ги
сервирах със зеленчукова крем супа. Това е!