събота, 26 май 2012 г.

Фламкухен с гъби, спанак и бри

Както вече писах при нас започна гъбения сезон и поне през първите няколко седмици (докато леко ни втръсне) си правим почти ежедневно всякакви вкусотийки с гъби. Героините за днешния фламкухен се казват манатарка (1 бр), печурки (2 бр), няколко малки челадинки и пачи крак.

Как се прави тестото за фламкухена и как се пече съм описала ето тук:
Фламкухен-тесто


А днешният вариант е със спанак, който бях задушила и овкусила предварително (защото много го обичам, но нямам нерви да го чистя и затова купувам по-голямо количество, примерно 2 кг, от които накрая остават две купички и си го ползвам два-три дни или като гарнитура към някоя мръвчица или за да направя фламкухен, брускети и т.н.), гъбки, които също бях запържила, но може и сурови, бекон, който го слагам почти навсякъде и нарязано на парченца сирене бри. Voilà!

Как се чисти манатарка

Манатарките са много, много вкусни гъбки, които могат да се приготвят по най-различни начини. За съжаление повечето хора, включително и в хубавите и по-скъпи заведения не знаят как се чистят манатарки или не искат да ги чистят както трябва, защото тогава повече от половината гъба всъщност трябва да се хвърли, а това не е особено изгодно, особено като се има предвид, че тя не е от най-евтините. Аз не си поръчвам диви гъби, когато хапваме някъде навън (хм...освен на милото нямам доверие на друг при брането им), но се е случвало вече няколко пъти приятели да си поръчват някаква мръвка – примерно пържола с манатарки. Е, това, което получават е нещо кашкаво със сос и поне според мен, нямащо нищо общо със задушена или запържена манатарка. Един съвет – когато запържвате гъби, ако са повече, не ги изсипвайте всички наведнъж в тигана, защото отделят много течност и тогава не стават запържени, а варени в собствен сос...Дори и да отнеме малко повече време трябва всяко парченце гъбка да си има собствено местенце в тигана, за да може да се запържи добре до златисто.

И така обратно към почистването на манатарките.

Тук съм махнала вече пънчето и съм разделила гъбата на две.

Виждате ли жълтеникавата част – това са спорите и именно те се махат, защото са като гъбичка/сюнгер, която при готвене се разкашква и поема много течност, тази част не е и с някакъв особен вкус и трябва да се изреже, което всъщност става много лесно - просто подпъхвате върха на ножа под спорите и те се отделят на цели парчета.

 Изчистена манатарка

А ето и порция запържени в масло гъбки.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...