петък, 25 май 2012 г.

Гъбена крем супа с крутони и карамелизиран лук

Сезонът на гъбите официално е открит и въпреки мизерното време плъзнахме вече из гората в търсене на вкусни гъбки.
Тази супичка е първото, което правя за тази година и всъщност е от преди две седмици, но нямах време да я публикувам...Тъй като обаче и вчера и днес ходихме за гъби и ми се насъбраха още рецепти, които искам да пусна, а не мога да прескоча тази, дойде и нейното време.

Моля, не късайте и не изскубвайте гъбите – иначе на това място повече няма да поникнат. Носете си ножче и ги отрязвайте от пънчето!

Гъбките, които намерихме бяха само три )-:, но усещането, когато обикаляш из гората и внезапно видиш тези розовеещи шапчици е просто супер!

Продукти:
3 червени гълъбки (в случая, но разбира се може да използвате всякакви гъби и при това в по-големи количества)
2 картофа
1 глава лук
Течна или заквасена сметана (ако е заквасена аз предварително я разбивам с виличка с малко течност от супата в отделна купичка и тогава я прибавям)
Сол и черен пипер на вкус

Крутони
Карамелизиран лук (и ако имате малко червено вино и мед)


Задушавам лука в малко олио, добавям гъбите и картофите – всичко нарязано на парченца и сипвам толкова вода, колкото да се покрият. Оставям ги да се сварят, след което ги пасирам, добавям сметаната, солта и черния пипер. Не оставям супата повече да ври, а само леко я разбърквам и я дърпам от котлона.

Нарязвам 2-3 филийки хляб на кубчета и ги запържвам в малко олио или масло.

Задушавам още една глава лук, нарязан на тънки полумесеци, след което добавям малко червено вино, сол и пипер. Като изври виното слагам и една-две лъжички мед, разбърквам – готово!

Сервирам супата с крутони и карамелизиран лук отгоре.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...